Regele Charles al III-lea în România / Harry pleacă din SUA spre Londra

1
- Reclama -

Regele Charles al III-lea ajunge vineri, 2 iunie, în România pentru cinci zille. Este este prima vizită în străinătate a acestuia de la încoronare și prima vizită a unui monarh britanic în România.

 

Charles a fost încoronat în 6 mai, la Westminster Abbey din Londra, iar în vizita sa din România nu va fi însoțit de soția sa, Regina Camilla. Potrivit ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Andrew Noble, Regele Charles va fi primit de președintele Klaus Iohannis ca gest de curtoazie, însă vizita monarhului la Cotroceni este una privată.

Potrivit agendei şefului statului de la București, după ceremonia primirii oficiale, cei doi vor avea convorbiri tete-a-tete, iar apoi urmează o întâlnire cu autorităţile statului, reprezentanţii societăţii civile şi Corpul Diplomatic.

„Se împlinesc 25 de ani de când regele nostru a vizitat România pentru prima dată, în 1998, şi va fi pentru prima dată când un monarh britanic vizitează România, dar de această dată va fi o vizită privată, ca marea parte a vizitelor pe care cel care era atunci Prinţul de Wales le-a avut în România. Înţelegem ce înseamnă o vizită privată: ca de fiecare dată, se va întâlni cu preşedintele, ca gest de curtoazie. După ce va fi fost la Cotroceni, restul vizitei va avea caracter privat. Este cunoscut că are diverse proiecte în care s-a implicat de-a lungul anilor şi vizitele private de obicei includ acest tip de demersuri şi mă aştept să existe aşa ceva, cu această ocazie, dar vor fi întâlniri private”, a declarat Noble pentru Agerpres.

- Reclama -

Klaus Iohannis îl primeşte vineri la Palatul Cotroceni pe Majestatea Sa Regele Charles al III-lea

El a explicat că implicarea din trecut a Prinţului de Wales în activităţile organizaţiilor non-guvernamentale se înscrie în activităţile pe care le întreprinde şi Guvernul britanic.

„Guvernul nostru colaborează în mod profund cu ONG-urile, pe toate domeniile. Aşa că nu există o problemă legată de posibilitatea de a lucra cu ONG-uri în calitate de rege, numai că atunci când acţionează în calitate de rege face acest lucru consiliat de Guvern. Aceasta este o vizită privată”, a adăugat ambasadorul.

Diplomatul nu a oferit mai multe informaţii despre vizita Regelui Charles al III-lea, subliniind că acest caracter privat va fi respectat.

„Nu vreau să dau detalii, deoarece vreau ca (vizita – n.r.) să fie cât se poate de liniştită şi discretă pentru rege. Unul dintre marile avantaje ale României este liniştea, aşadar vizitele sale private aici vor fi respectate ca atare”, a subliniat Andrew Noble.

Pe 6 mai, Charles al III-lea a fost încoronat rege al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, precum şi al altor 14 ţări, inclusiv Canada, Australia şi Bahamas, alături de regina consoartă Camilla, în cadrul unei ceremonii la Westminster Abbey, după ce la 10 septembrie anul trecut a fost proclamat rege de către Consiliul de Ascensiune.

Harry ajunge în Londra

În timp ce suveranul britanic se află în Transilvania, fiul său, prințul Harry, care locuiește în SUA, va veni în Londra pentru a depune mărturie în procesul intentat grupului media Mirror, conform The Telegraph.

Călătoria solo a Regelui Charles în România, planificată pentru cinci zile, va coincide cu rara apariţie a fiului său în Marea Britanie, ceea ce înseamnă că este puţin probabil ca cei doi să se vadă, mai notează sursa citată.

Acum, potrivit surselor The Telegraph, călătoria în timpul călătoriei din România, Charles se va recupera după încoronare şi va sta în casa sa din Transilvania rurală. În timpul vizitelor sale anuale la îndrăgita sa casă din Transilvania, se pare că regelui îi place să îşi petreacă zilele făcând drumeţii pe dealuri şi să picteze, iar seara să citească.

- Reclamă -

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele