Românii pierd bani dacă îi țin în depozite bancare în lei

0
Dobândă

Românii pierd bani dacă îi țin în depozite bancare în lei. Rata inflaţiei va depăşi 4% în 2021 în țara noastră. Pe de altă parte, dobânzile sunt la minime record, mult sub rata inflației. Așadar, dobânzile real negative continuă să aducă pierderi românilor care au depozite bancare în lei.

 

Analistul economic Aurelian Dochia explică: „Dobânzile real negative nu sunt chiar atât de neobişnuite în practică – în România au existat în ultimele decenii destule perioade în care deponenţii au pierdut din puterea de cumpărare a sumelor plasate în depozite bancare remunerate la dobânzi mai mici decât rata inflaţiei. De obicei, astfel de situaţii sunt temporare şi localizate pe anumite pieţe“.

Vezi și Miracol financiar: Credit ipotecar pe 20 de ani cu dobândă 0%

Ameninţarea inflaţiei revine în prim-plan după ce în 2020 rata scăzuse spre 2%, iar BNR a revizuit din nou în creştere prognoza privind rata anuală de la sfârşitul lui 2021 cu 0,7 puncte procentuale, la 4,1%, o presiune mare venind dinspre preţurile bunurilor enegetice.

„Rata anuală a inflaţiei IPC este proiectată pe o traiectorie ascendentă până la sfârşitul anului curent, când se preconizează că va atinge 4,1 la sută, nivel situat peste limita superioară a intervalului ţintei. Această evoluţie este determinată în principal de influ­en­ţele din partea componentelor co­şului de consum aflate în afara sferei de control a politicii monetare, înde­osebi a celor din grupa bunurilor ener­getice“, explică BNR în cea mai re­cen­tă ediţie a Raportului asupra inflaţiei.

Aurelian Dochia a absolvit Academia de Studii Economice din București în 1973. Până în 1989 a fost cercetător științific principal la Institutul de Economie Națională din cadrul Academiei Române. În decembrie 1989 a fost ales director adjunct al Institutului. A obținut titlul de doctor în economie în 1999. A publicat cărți, studii și sute de articole și este foarte prezent în dezbaterile pe teme economice.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele