Românii pot merge la lucru în agricultura Germaniei

0

Pentru a preveni compromiterea recoltelor în acest an, 4000 de muncitori sezonieri din Europa de Est ar urma să fie acceptați să intre în Germania în această lună și luna viitoare, conform unei acord la care au ajuns, joi, ministrul agiculturii Julia Klöckner (CDU) și ministrul de interne, Minister Horst Seehofer (CSU).

 

Presa germană notează că ministerul de interne a impus reguli stricte în cazul muncitorilor sezonieri pentru a preveni răspândirea coronavirusului în Germania și că acestea afectează în mod special muncitorii din România.

Muncitorii ar urma să fie acceptați să intre în grup sau să călătorească cu avionul. Ar urma să fie verificată și starea lor de sănătate. În cazul în care vor fi indicii de infectare cu coronavirus, intrarea în Germania va fi refuzată. Muncitorii veniți să ajute la recoltare ar urma să lucreze separat de ceilalți angajați timp de 14 zile de la sosire și nu vor avea voie să părăsească locul de muncă.

Suplimentar, ținta guvernului este să atragă la muncile agricole pentru lunile aprilie muncitori din rândul șomerilor, studenților, solicitanților de azil. Ministrul agriulturii a declarat că trebuie identificată o soluție pragmatică împotriva infectării. La rândul său, ministrul german de interne a afirmat că este important pentru a crea condițiile ca statul și economia să funcționeze pe durata epidemiei.

Fermierii germani, în special cultivatorii de sparanghel, au tras numeroase semnale de alarmă în ultimele săptămâni, avertizând că riscă să rămână cu recolta pe câmp.

Pe data de 17 martie, presa germană a scris că Asociația cultivatorilor de sparanghel din Germania se teme că va pierde o bună parte din recolta din acest an și solicită un permis de trecere pentru muncitorii angajați în acest an pentru a ajuta la recoltare, majoritatea acestora, circa 85 la sută, urmând să vină din România.

SHARP KC-G50EUH, pentru grădinițe, săli de clasă, birouri de până la 38mp

Potrivit sursei citate, din cauza crizei generate de coronavirus, sute de muncitori din România nu au putut călători în Brandemburg, a declarat, Jürgen Jakobs, președintele Asociației cultivatorilor de sparanghel. Din cei 2300 de muncitori angajați, 85% ar fi trebuit să vină din România, restul din Polonia.

Ce comunica presa germană în urmă cu o săptămână

Asociația cultivatorilor de sparanghel din Germania se temea că va pierde o bună parte din recolta din acest an și solicită un permis de trecere pentru muncitorii angajați în acest an pentru a ajuta la recoltare, majoritatea acestora, circa 85 la sută, urmând să vină din România.

Din cauza crizei generate de coronavirus, sute de muncitori din România nu au putut călători în Brandemburg, a declarat, marți, Jürgen Jakobs, președintele Asociației cultivatorilor de sparanghel.

Din cei 2300 de muncitori angajați, 85% ar fi trebuit să vină din România, restul din Polonia.

Jakobs a mai spus că fermierii sunt înștiințați de anularea unor contracte la fiecare oră și a solicitat emiterea unor permise pentru muncitorii contractați în acest an. Potrivit acestuia, firmele de transport și șoferii din România refuză să vină în Germania pentru că nu li se permite să tracă prin granția dintre Austria și Ungaria. Unul dintre motive este că aceștia nu pot confirma că muncitorii pe care îi transportă spre Germania sunt pentru recoltarea spranghelului.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele