Sărbătorile de sfârșit de an ar putea aduce vânzări record pentru producătorii români de cozonaci, mai ales că și exporturile merg bine, după cum afirmă Aure Popescu, președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase ROMPAN. Producătorii se așteaptă la vânzări de circa nouă milioane de cozonaci, din care circa un milion la export.
Referitor la preferințele românilor, acestea se îndreaptă spre cozonacii umpluți cu nucă și stafide, cei cu rahat, dar se cumpără bine și cei cu ciocolată, cu cremă de lapte și pricomigdale sau cozonacul cu mac specific zonei Ardealului.
„Estimăm că vom avea o producție de 9 milioane de cozonaci în această perioadă, ceea ce este un lucru îmbucurător pentru populație pentru că înseamnă că are încredere în aceste produse și ajutăm gospodinele să nu mai prepare în casă cozonaci. Este un record în mod sigur pentru că ne-a ajutat mult și exportul, dar și creșterea pe plan intern a vânzărilor, ceea a adus o diminuare a importului de cozonaci favorabilă producătorilor români. Cred că o să o depășim milionul de cozonaci la export în perioada Sărbătorilor de Crăciun”, a declarat pentru AGERPRES președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase — ROMPAN, Aurel Popescu.
La extern, cozonacii românești ajung pe piețele din statele UE, dar și în țările arabe, SUA sau Noua Zeelandă.
„Am ajuns cu cozonacul românesc peste tot în lume, în SUA, Canada, țările UE, în țările arabe, Australia sau Noua Zeelandă. Intenția noastră a fost să mergem cu cozonacul românesc peste tot în lume unde sunt români, dar am văzut că prinde foarte bine. De exemplu, la Londra se vinde foarte bine englezilor inclusiv pâinea românească, pentru că acolo avem un membru al Rompan care a deschis o fabrică de pâine”, a mai spus Popescu.
Citește și: Producător de carne de pui din Călărași: Suntem sufocați de importuri
Cozonacul cu nucă este produsul cu cel mai mare volum al producției, dar și al vânzărilor, cu peste 70%. Prețurile cozonacilor pleacă de la 3,50 lei, dar pot ajunge și până la 40 de lei, în funcție de gramaj și umplutură. În prezent, există peste 70 de rețete tradiționale de cozonac consacrate, înregistrate la Ministerul Agriculturii, iar cererea producătorilor de a înregistra astfel de rețete este în continuare foarte mare.
Sursă foto: www.cozonaculdolofan.ro