Românii pun munca înaintea prietenilor, distracţiei sau religiei, arată un studiu social

0

Acest studiu a fost realizat în 94 de ţări și a încercat să afle care sunt cele mai importante valori pentru oamenii din întreaga lume, fiind listate şase variante: familia, munca, prietenii, timpul liber, religia și politica.

Conform publicației „Visual Capitalist”, rezultatele arată că cetăţenii din 93 de ţări au optat pe primul loc pentru familie, singura excepţie fiind Indonezia, unde alegerea principală a fost religia, notează „ZF”.

Trebuie spus că Indonezia este statul cu cel mai mulţi musulmani din lume, circa 87% dintr-un total de 265 de milioane de oameni. În celelalte state musulmane, religia a venit de regulă pe locul al 2-lea după familie.

În Europa există o duel strâns între prieteni şi muncă pentru poziţia secundă în top. Austriecii, cehii, ungurii sau danezii au ales prietenii. La fel au făcut şi ruşii, şi olandezii. Pentru bulgari, francezi, italieni sau polonezi, munca vine pe locul doi, după familie. Şi pentru români contează munca mai mult decât prietenii, distracţia sau religia. Nicio ţară europeană nu a optat pentru religie ca a doua valoare a vieții.

Cât espre timpul liber şi distracţie, această opţiune a fost aleasă de cinci ţări din lume ca fiind a doua cea mai importantă, după familie. E vorba de Finlanda, Canada, Japonia, Chile şi Andorra. Este relevant totuşi de menţionat şi că Helsinki (Finlanda) a fost ales oraşul cu cel mai bun raport muncă-timp liber, în clasament, sus – pe locul al 6-lea, făcându-şi loc şi Ottawa – capitala Canadei.

Totodată, este interesant de observat că nicăieri în lume politica nu a apărut între primele două opţiuni.

Raport arată astfel o serie de asemănări culturale între ţările lumii, iar cel mai pregnant acest lucru este vizibil în rândul statelor musulmane pentru care religia e în continuare foarte sus pe lista valorilor, depăşind munca. Totuşi, aceasta din urmă este opţiunea cel mai frecvent menţionată, în cazul a 46 de ţări din 94 analizate. Încă, în multe state din lume se pune valoare mare pe muncă şi pe rezultatele din cariera fiecăruia. În ţările nordice se remarcă mai degrabă orientarea către viaţă privată, către prieteni: Danemarca, Suedia, Norvegia şi timp liber: Finlanda.

Rezultatele sunt surprinzătoare având în vedere că statele nordice nu sunt considerate a fi cele mai prietenoase din lume, cel puţin prin comparaţie cu cele latine. Şi totuşi, în aceste ţări latine munca e văzută ca fiind mai valoroasă pentru cetăţeni, arată studiul citat.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele