Românii s-au asigurat mai mult în 2019

0
asirom asigurari

Piaţa asigurărilor a înregistrat în acest an o creştere robustă, atât în ansamblu, cât şi pe segmente, solvabilitatea şi lichiditatea societăţilor de asigurare fiind în linii mari la niveluri comparabile cu cele din 2018, potrivit preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară, Leonardo Badea.

„Datele pe care le avem până în prezent indică o creştere robustă a pieţei, atât în ansamblu (+7,8%) cât şi pentru o serie de segmente importante la care facem referire de obicei şi care se numără printre principalele noastre preocupări. În special ne bucură faptul că asigurările de viaţă îşi menţin ritmul de creştere (+4,6%), ceea ce contribuie la păstrarea unui echilibru sănătos al pieţei şi la confirmarea dezvoltării graduale a unei culturi de risc şi de economisire/investire a românilor, fără a pierde din vedere nici corelaţia acestora cu evoluţia creditării. De asemenea, observăm creşterea segmentului asigurărilor de sănătate (+24%), cu mult peste ritmul mediu al pieţei, ceea ce confirmă perspectivele foarte bune pe care acest sector le are, precum şi eforturile din ultimii ani ale tuturor participanţilor la această piaţă”, a explicat Badea.

Citește și Aflați ce daune asigură polița RCA

În ceea ce priveşte asigurările de locuinţe, acestea au crescut cu 6% pe întreg segmentul, respectiv cu 7% pentru asigurările facultative de locuinţe şi cu 4% pentru cele obligatorii.

Preşedintele ASF a precizat că indicatorii privind solvabilitatea şi lichiditatea societăţilor de asigurare se menţin favorabili în acest an, fiind în linii mari la niveluri comparabile cu cele din anul 2018.

„Informaţiile de care dispunem conturează un an bun din perspectiva primelor brute subscrise pe piaţa de asigurări din România, iar indicatorii privind solvabilitatea şi lichiditatea societăţilor de asigurare se menţin favorabili, în linii mari la niveluri comparabile cu cele din anul 2018, rata SCR (cerinţa de capital de solvabilitate n.r.) la nivelul pieţei fiind de 1,72, iar rata MCR (cerinţa minimă de capital) de 3,94”, a mai spus şeful ASF.

Asigurările auto rămân dominante pe piaţa românească, cu 57% din total

„Evoluţiile arată o uşoară tendinţă de reducere a dependenţei pieţei faţă de asigurările auto, prin creşterea consistentă a segmentelor de viaţă, sănătate, locuinţe, etc. De exemplu, asigurările pentru riscuri de incendiu şi calamităţi naturale au avut, de asemenea, o creştere robustă anul acesta (+8,4% pentru clasa A8 de asigurare), în condiţiile în care ca volum sunt pe locul trei în structura pieţei de asigurări generale (după asigurările RCA şi CASCO). Sperăm ca aceste tendinţe să se menţină şi chiar să se amplifice în timp pentru că ele contribuie la sporirea stabilităţii şi eficienţei pieţei prin diversificare. Este adevărat însă că, deocamdată, şi pentru încă cel puţin o bună perioadă de timp, asigurările auto rămân dominante pe piaţa românească (57% din total). În 2019 am observat o creştere semnificativ mai consistentă a clasei A3 (asigurările CASCO, respectiv +11%) prin comparaţie cu clasa A10 (în principal RCA, respectiv +5%)”, declară Badea.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele