
În această primăvară, roșiile românești ar putea să devină un adevărat lux pe mesele consumatorilor. Creșterea costurilor de producție, condițiile meteo nefavorabile și importurile din ce în ce mai competitive determină o majorare semnificativă a prețurilor. Specialiștii estimează că, la începutul sezonului, prețul pentru un kilogram de roșii locale ar putea oscila între 40 și 60 de lei, ceea ce le transformă într-un produs greu accesibil pentru mulți români.
Roșiile românești ar putea fi un produs de lux în această primăvară
Datorită temperaturilor mai ridicate, fermierii români plantează mai devreme și se pregătesc să aducă pe piață primele roșii românești chiar înainte de Paște.
Vezi și Institutul Național de Statistică: alimentele s-au scumpit cu 5% în 2024
Totuși, încălzirea solariilor într-o perioadă cu nopți reci presupune cheltuieli uriașe. „Încălzim cu aeroterme pentru a usca aerul și suplimenta căldura. Avem un sistem cu furtune pentru a încălzi solul și rădăcina. Circulă apă caldă prin aceste furtune. Costurile sunt foarte mari cu încălzirea. Sare de cel puțin 10.000 de euro pe mia de metri pătrați”, explică Dragoș Cosmin, producător local.
Un alt producător, Viorel Stoichiță, adaugă: „Costurile sunt foarte mari cu cărbunele, undeva la 90 de tone de cărbune. Undeva la 25.000 de lei”. Facturile pentru combustibil ajung la câteva zeci de mii de lei lunar, fiecare grad în plus din solar reflectându-se direct în prețul final al legumelor.
Prețuri prognozate între 40 și 60 de lei pe kilogram
Dacă anul trecut, la început de sezon, un kilogram de roșii costa aproximativ 35 de lei, anul acesta prețul ar putea ajunge la 60 de lei pe kilogram. „Iau o cantitate mai mică, dar să am certitudinea, dacă s-ar putea, dacă e posibil, că mănânc ceva sănătos”, spune un client. Un alt cumpărător adaugă: „Luăm mai puțin, mai ales pentru nepoței”.
Producătorii locali se tem că, în ciuda eforturilor uriașe, ar putea ieși în pierdere. „În primul rând sămânța, turbă, mâna de lucru, oamenii cu care lucrezi. După care combustibilul pentru încălzire”, explică Răzvan Sâmpetru, producător local.
Până când vor fi disponibile roșiile românești, piețele sunt dominate de tomate din import, care se vând în prezent între 10 și 20 de lei pe kilogram.
Sursa: g4food
Articolul Roșiile românești ar putea fi un produs de lux în această primăvară, cu prețuri prognozate între 40 și 60 de lei pe kilogram apare prima dată în Agroteca.