Rusia finanțează partide extremiste din 20 de țări

1
lavrov rusia
Lavrov

Rusia a trimis în mod discret cel puțin 300 de milioane de dolari, în total, către partide politice și candidați din peste 20 de țări începând din 2014 pentru a-și exercita influența, potrivit unei estimări a serviciilor de informații americane, publicată marți și citată de Le Figaro.

 

SUA „consideră că acestea sunt estimări minime și că Rusia probabil a transferat în secret mai multe fonduri care nu au fost identificate”, a declarat un oficial american de rang înalt, fără a preciza țările implicate. Potrivit oficialului, un ambasador rus detașat într-o țară asiatică nespecificată a dat milioane de dolari unui candidat la președinție, de exemplu.

Rusia respinge planul de pace în Ucraina propus de către Italia

Administrația Biden a cerut o astfel de estimare în urma invaziei din 24 februarie din Ucraina, când a lansat multiple inițiative pentru a izola Moscova pe scena internațională. Înaltul oficial a declarat că diplomația americană va împărtăși concluziile cu guvernele a peste 100 de alte țări, în continuarea Summitului pentru democrație pe care președintele Joe Biden l-a organizat în decembrie 2021.

Noua evaluare nu a analizat interferența Rusiei în politica americană, dar agențiile de informații americane au afirmat anterior că Moscova a intervenit în alegerile americane din 2016, inclusiv prin utilizarea rețelelor de socializare pentru a-l susține pe Donald Trump, care și-a exprimat admirația față de președintele rus Vladimir Putin. „Statele Unite lucrează din greu pentru a ne remedia punctele slabe și încurajăm alte țări să facă același lucru și să ni se alăture în acest efort important”, a declarat oficialul american.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele