Rusia şi-a recuperat operele de artă reţinute de Finlanda

1

Operele de artă care aparţin mai multor muzee ruseşti şi care au fost reţinute la începutul lunii aprilie la frontiera Finlandei au fost restituite Rusiei, a anunţat ministerul finlandez al Afacerilor Externe într-un comunicat.

 

Decizia Finlandei a fost luată după o consultare cu Uniunea Europeană şi adăugarea unei clauze de excepţie la sancţiuni. Clauza se referea la bunurile care au făcut obiectul unei cooperări culturale, precum lucrările de muzeu împrumutate în străinătate.

Ministrul rus al Culturii, Olga Liubimova, a salutat pe Telegram „clarificarea” adusă de Bruxelles. „Tablourile sunt pe teritoriul rus”, a confirmat sâmbătă ministerul.

Sancţiunile actualizate pentru eliberarea de autorizaţii pentru transferul anumitor bunuri culturale către Rusia urmau să intre în vigoare pe 9 aprilie, potrivit declaraţiei Ministerului Afacerilor Externe finlandez.

Evaluat la aproape 42 de milioane de euro, transportul cu obiecte de artă a fost interceptat pe 1 şi 2 aprilie la Vaalimaa, la graniţa dintre Finlanda şi Rusia, pe drumul spre Sankt Petersburg. Poliţiştii de frontieră finlandezi au considerat că lucrările în cauză ar putea fi afectate de sancţiunile privind exportul şi transferul de bunuri de lux şi au încredinţat monitorizarea acestora Direcţiei Muzeelor ​​din Finlanda. Rusia a fost indignată miercuri de o sechestrare „perfect ilegală”.

Cultivatorii de cartofi vor un program dedicat

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele