Rusia vinde mai puțin țiței și gaze naturale datorită restricțiilor G7, Australia şi UE

0
restrictii titei
restricții Rusia
- Reclama -

Veniturile Rusiei din exporturile de hidrocarburi, inclusiv petrol şi gaze naturale, s-au prăbuşit cu 25% în decembrie, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui raport internațional. Aceasta ar putea avea un impact semnificativ asupra economiei Rusiei, întrucât hidrocarburile sunt principala sursă de venituri pentru economia sa.

 

Scăderea veniturilor din exporturile de hidrocarburi a fost principala cauză a încetinirii economiei, care se află acum în deflaţie.

Descoperirile sugerează că Rusia are miliarde de dolari în conturi străine, încălcând legile internaţionale şi foarte probabil folosind această finanţare pentru a susţine separatiştii proruşi în estul Ucrainei, susţin autorităţile ucrainene. Aceste descoperiri arată că rusii au căutat să ascundă sumele de bani şi să le utilizeze pentru a finanţa războiul lor din Ucraina.

Acest lucru a determinat Kievul să ceară ajutorul Occidentului pentru a face faţă presiunii financiare exercitate asupra Moscovei.

- Reclama -

Raportul, publicat miercuri de Centrul de Cercetare pentru Energie şi Aer Curat (CREA), un institut de cercetări finlandez independent, a constatat că prima lună a interzicerii de către Uniunea Europeană a importurilor maritime de ţiţei rusesc şi cu plafonul de preţ al G-7 a costat Moscova 160 de milioane de euro (171,8 milioane de dolari) pe zi, potrivit estimărilor.

Raportul CREA spune că măsurile occidentale au fost în mare parte responsabile pentru o scădere cu 17% a veniturilor Rusiei din exporturile de hidrocarburi, în ultima lună a anului 2022.

Înseamnă că Rusia – unul dintre cei mai mari producători şi exportatori de petrol din lume – a înregistrat o scădere a veniturilor din exporturile de hdrocarburi la cel mai redus nivel de când Putin a lansat invadarea pe scară largă a Ucrainei, la sfârşitul lunii februarie.

Vezi și Germania trece pe cărbune, dar nu din Rusia

”Interdicţia aplicată de UE petrolului rusesc livrat pe mare şi plafonul preţului petrolului au intervenit în sfârşit şi impactul este la fel de semnificativ pe cât era de aşteptat. Acest lucru arată că avem instrumentele pentru a ajuta Ucraina să prevaleze împotriva agresiunii Rusiei. Este esenţial să reduceţi plafonul de preţ la un nivel care să refuze profiturile impozabile ale petrolului către Kremlin şi să restricţionaţi importurile rămase de petrol şi gaze din Rusia”, a declarat Lauri Myllyvirta, analist principal la CREA, într-un comunicat.

Doar 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc

Grupul celor Şapte, Australia şi UE au implementat un plafon de preţ de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc, pe 5 decembrie. Plafonul a venit alături de o măsură a UE şi a Regatului Unit de a interzice importul pe mare de ţiţei rusesc.

Împreună, măsurile sunt de departe cel mai important pas pentru a reduce veniturile din exportul de chidrocarburi care finanţează atacul Kremlinului în Ucraina.

Analiştii energetici au fost sceptici cu privire la impactul unui plafon de preţ asupra petrolului rusesc, mai ales că Moscova a reuşit să redirecţioneze o mare parte din transporturile maritime europene către China, India şi Turcia.

Rusia a ripostat împotriva măsurilor occidentale la sfârşitul lunii trecute, interzicând vânzările de petrol către ţările care respectă plafonul de preţ.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat anterior că un plafon de preţ occidental al petrolului rusesc nu va afecta capacitatea sa de a susţine ceea ce el descrie drept ”operaţiune militară specială” în Ucraina.

Peskov a avertizat, de asemenea, că măsura va destabiliza pieţele globale de energie, potrivit Reuters.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanţe al Rusiei nu a fost disponibil imediat pentru a comenta concluziile raportului.

”Linie financiară pentru războiul lui Putin”

Oleg Ustenko, consilierul economic al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat miercuri că, deşi este ”o veste foarte bună” că Rusia pierde venituri din exporturile de combustibili fosili ca urmare a măsurilor occidentale, acestea ”cu siguranţă nu au fost suficiente”.

Ustenko a reluat astfel apelurile lui Zelenski pentru un plafon de preţ care este stabilit la un nivel mult mai scăzut, spunând, la un briefing, că fiecare escaladare a sancţiunilor economice împotriva Kremlinului ar trebui să reducă plafonul preţului petrolului la o ţintă de 20 până la 30 de dolari pe baril.

”Nu există niciun motiv să aşteptaţi şi să vedeţi. Este deja clar”, a spus Ustenko.

Raportul CREA a constatat că măsurile au cauzat o scădere a volumelor transporturilor şi a preţurilor petrolului rusesc, care a redus veniturile din export ale ţării cu 180 de milioane de euro pe zi.

Vezi și Ajutor pentru Putin: Ungaria nu vrea reducerea consumului de gaze în UE

Prin creşterea exporturilor de produse petroliere rafinate către UE şi restul lumii, raportul spune că Moscova a reuşit să recupereze 20 de milioane de euro pe zi, rezultând o pierdere zilnică netă de 160 de milioane de euro de la intrarea în vigoare a măsurilor occidentale.

Rusia încă mai câştigă aproximativ 640 de milioane de euro pe zi din exportul de combustibili fosili, se arată în raport.

”Prima lună a embargoului dovedeşte ceea ce am spus de la începutul invaziei: veniturile din exporturile de hidrocarburi sunt linia financiară a războiului lui Putin”, a declarat Svitlana Romanko, fondatoare şi director al grupului ucrainean pentru drepturile omului Razom We Stand (Împreună Stăm).

”UE şi G7 au puterea şi toate mijloacele pentru a tăia această linie de finanţare. Numai forţa şi banii vorbesc cu Kremlinul”, a adăugat ea.

Romanko a cerut coaliţiei reducerea plafonului de preţ, consolidarea aplicării embargoului şi introducerea de sancţiuni suplimentare, pentru a înlătura lacune.

Raportul CREA spune că scăderea plafonului preţului petrolului din Rusia la un interval cuprins între 25 şi 30 de dolari pe baril, un interval despre care consideră că este încă ”cu mult peste” costurile de producţie şi transport, ar reduce veniturile din exporturile de petrol ale Rusiei cu cel puţin 100 de milioane de euro pe zi.

Se spune că coaliţia occidentală pentru limitarea preţurilor se laudă cu ”o pârghie puternică” pentru a scădea limitele de preţ, adăugând că ”Rusia nu a găsit o alternativă semnificativă la navele deţinute şi/sau asigurate în G7 pentru transportul de ţiţei şi produse petroliere ruseşti din Porturile Baltice şi Marea Neagră.”

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele