Rușii par să renunțe la Donețk, deși nu recunosc, și se concentrează pe Lugansk

0
trupe rusesti granita ucraina

Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu anunţă vineri că cucerirea regiunii ucrainene Lugansk (est) aproape s-a încheiat şi că 1.908 militari ucraineni baricadaţi în oţelăria Azovstal, la Mariupol, s-au predat, relatează AFP.

 

”Unităţile forţelor armate ruse şi diviziile «miliţiilor populare» ale «republicilor populare» de la Lugansk şi Doneţk continuă să-şi crească controlul asupra teritoriilor Donbasului”, anunţă Serghei Şoigu.

Vezi și Soldații de la Azovstal care s-au predat trebuie trataţi ”conform normelor internaţionale”

”Eliberarea «republicii populare lugansk» este aproape încheiată”, mai anunţă ministrul rus al Apărării.

Lugansk, mai accesibilă pentru armata lui Putin

Trupele ruse au abandonat probabil obiectivul de a finaliza o încercuire pe scară largă a unităților ucrainene de la Donețk la Izyum, iar acum vor doar să finalizeze capturarea regiunii Lugansk, raportează Institutul American pentru Studii de Război (ISW).

Șefului armatei ucrainene din Lugansk, Serghei Gaidai, ca spus despre comandamentul militar rus că probabil înțelege că nu va putea captura regiunea Donețk, dar are posibilitatea de a ajunge la granițele administrative ale regiunii Lugansk.

ISW subliniază că observațiile lui Gaidai sunt în general în concordanță cu analiza lor. Comanda militară rusă va acorda probabil prioritate bătăliei pentru Severodonețk în viitor. În același timp, vor fi făcute unele eforturi pentru a perturba liniile terestre ucrainene în partea de est a Donețkului.

„Trupele ruse continuă eforturile coordonate de a captura Severodonețk din nord și sud. Drept urmare, ei vor înconjura trupele ucrainene mai puțin decât era planificat inițial”, scrie ISW.

Institutul de Război este convins că încercările nereușite ale rușilor de a traversa râul Seversky Doneț în zona Kreminnei poate schimba planurile rușilor de la încercuirea estică mai largă în mai multe direcții către împrejurimile mai apropiate de Severodonețk prin Rubijne.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele