Primul produs românesc de origine animală exportat pe piața americană este salamul de Sibiu IGP – cu indicație geografică protejată, anunță producătorul.
Mesajul fabricantului a fost publicat pe LinkedIn, scrie StartupCafe: „ „După o întrerupere de mai multe zeci de ani a liniei de schimburi comerciale bilaterale pe acest segment, în ultimele zile ale lunii martie, prima livrare de Salam de Agricola a trecut de depozitul vamal de intrare în SUA, iar astăzi este deja pe rafturile magazinelor”. Avizul a fost dat după ce autoritățile americane de siguranță alimentară au stabilit că standardele legale în domeniu corespund exigențelor din Statele Unite, mai spune producătorul cunoscutei delicatese.
Din anul 2016, produsul ”Salam de Sibiu” este protejat de UE ca brand românesc, prin sistemul de denumire de indicație geografică protejată.
Salamul „de Sibiu” este invenția unui italian
Conform informațiilor de la ministerul Agriculturii, acest sortiment de mezeluri a fost produs pentru prima dată de către un italian, stabilit în România, acum peste un secol.
În anul 1910, Filippo Dozzi, profitând de clima favorabilă producerii salamului crud-uscat, cu termen de maturare foarte lung și cu garanție de mai multe luni, a decis să cumpere în Sinaia o clădire a unui restaurant, un hotel și un depozit.
Italianul a început să vândă produsul numit „Salam de iarnă”, iar pe ștampila de export aplicată pe actele mărfii era scris „Vama Sibiu”, findcă aceasta era punctul de ieșire spre zona austro-ungară. Atunci, în Ungaria existau fabrici concurente, care produceau un salam asemănător cu cel al lui Dozzi și erau si restrictii pentru tranzitarea pe teritoriul Ungariei a transporturilor cu salam românesc.
Prin urmare, în comenzile venite de la export, numele produsului a fost la început „Salam din Vama Sibiu”, iar apoi s-a simplificat la „Salam Sibiu” – denumire păstrată până în prezent.
După definiția oficială, salamul de Sibiu este un salam crud-uscat, din carne de la porci ajunşi la maturitate şi din slănină tare. Acest amestec este acoperit cu membrane naturale sau artificiale, afumat cu lemn de esenţă tare, maturat şi la final uscat în spații răcoroase.