Salariul minim brut va crește de la 1 ianuarie cu 150 de lei

0

Ministrul Muncii anunță că de la 1 ianuarie salariul minim pe economie brut va crește cu încă 150 de lei. Salariul minim brut este acum de 1.900 de lei, iar de la 1 ianuarie ar urma să crească până la 2.050 de lei.

Potrivit datelor oficiale, aceasta ar fi a 16-a majorare din ultimii 10 ani. Salariul este încasat de peste 1,3 milioane de persoane din mediul privat, mai ales de muncitori necalificați.

Analiștii economici spun că această măsură va afecta în special firmele mici și mijlocii.

Corina Soare, specialist recrutare declară: “Nu pot spune că această schimbare de 100 de lei îi va determina ca de-acum înainte să găsească un loc de muncă stabil și să performeze.”

Profilul românului cu salariul minim, făcut într-un studiu al Ministerului Muncii, arată că acesta este bărbat, are între 35 și 44 de ani și a absolvit liceul. Are o vechime în muncă de sub un an și lucrează în firme mici.
Cele mai multe meserii plătite cu minimul pe economie sunt cele de șoferi, îngrijitori și muncitori necalificați.

Din cele 1.300.000 de persoane plătite cu salariul minim, doar 30.000 lucrau anul trecut la stat, așa că cel mai mare impact este asupra firmelor private.

“Cel mai mult au fost afectate microîntreprinderile, companiile cu venituri sub un milion de euro, respectiv 94% din companiile active în România, pentru care ponderea salariilor în total venituri a ajuns la 25%. Practic, o majorare cu aproape 10% a salariului minim pe economie pentru aceste companii începând cu anul viitor, ar putea să le ia aproape întreg profitul obținut pe parcursul unui întreg an,” susține Iancu Guda, Asociația Analiștilor Financiar Bancari.

Citește și Costul mediu lunar al forţei de muncă a crescut cu 14,7%

Comisia Europeană a plătit anul trecut un studiu pe care l-a pus la dispoziția Guvernului României: sunt 100 de pagini de analiză prin care specialiștii români, majoritatea cercetători, recomandă majorarea salariului fie cu inflația, fie cu procentul creșterii salariului mediu, cum e în toate țările europene. Până acum, niciun oficial nu a ținut cont de el, majorările se fac în continuare din pix.

“Scopul nu scuză mijloacele și medicamentul majorării salariilor în România este necesar, dar doza este administrată prea repede și prea mult. De aceea, companiile sunt sufocate și în loc să facem un bine oamenilor, pe termen lung vor suferi, pentru că vor fi din ce în ce mai puține companii capabile să reziste la acest șoc,” adaugă Iancu Guda.

Anul trecut am avut doar 8 miliarde de lei investiții totale făcute de toate companiile active de la noi. E cel mai mic nivel din ultimii 10 ani și de aproape 10 ori mai puțin ca în 2016, potrivit analiștilor financiari.

Autor: Andreea Burghelea

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele