Salina Slănic va fi redeschisă pentru turişti din 13 iunie

Stefan Alexiu

Salina Slănic va fi redeschisă pentru turişti începând de sâmbătă, accesul vizitatorilor în subteran urmând să se efectueze cu microbuze, în condiţii specifice prevenirii răspândirii COVID-19. În ciuda tentativei de a folosi microbuze electrice, salina folosește tot microbuze clasice, cu motaoare diesel.

 

Turiştii vor trebui să poarte mască de protecţie şi să păstreze distanţa faţă de ceilalţi vizitatori. Acestora li se va lua temperatura înainte de a intra în subteran.

Transportul în mina turistică Unirea, aflată la peste 200 de metri în subteran, se va face în continuare cu microbuze, în condiţiile în care liftul folosit anterior în acest scop s-a defectat în vara anului 2014.

Având o înălţime de 54 de metri, Mina Unirea este cunoscută drept cea mai înaltă din România şi cea mai mare salină din Europa inclusă în circuitul turistic.

Știați că Salina Slănic este cea mai mare din Europa şi locul cu cel mai pur aer de pe planetă

Mina Unirea s-a format ca urmare a exploatării care s-a derulat între anii 1943 şi 1970, în această perioadă fiind excavată o cantitate de aproximativ trei milioane de metri cubi de sare.

În urma procesului de excavare, s-au format 14 camere cu profil trapezoidal. Temperatura în subteran este una constantă, 12-13 grade Celsius, umiditatea aerului este de 50-60%, radioactivitatea la limita de detecţie, iar concentraţia de aerosili naturali salini este mare, creând un climat special pentru tratarea unor boli ale sistemului respirator.

Anul trecut se testau microbuzele electrice

Salrom anunţa anul trecut testarea, până pe data de 7 mai 2019, a unui microbuz electric destinat transportului turiştilor în interiorul Salinei Slănic.

Citeste si...  Cinci membri ai unei familii de sirieni veniţi la Iaşi pentru Campionatul Mondial Şcolar de şah, daţi dispăruţi de către organizatori

„Microbuzul ce urmează să fie testat are capacitatea de transport a 14 persoane, o autonomie în plan drept de 80-100 km şi o viteză maximă de 25-40 km/h. Autobuzele cu propulsie electrică sunt tot mai populare, datorită avantajelor oferite de motorul electric, comparativ cu motoarele termice, precum gradul redus de poluare, întreţinere şi chiar siguranţă. Prin folosirea acestui tip de microbuze Societatea Naţională a Sării S.A. intenţionează să asigure accesul turiştilor în salină la standarde europene, în condiţii optime de transport şi în maximă siguranţă, fără emisii poluante”, spuneau responsabilii salinei.


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *