Scandal uriaș în șah – campionul mondial Magnus Carlsen a cedat un meci după o singură mutare

0

Marele maestru norvegian, campionul mondial în exerciţiu și considerat de mulți drept cel mai mare șahist din istorie, s-a ridicat de la masă contra lui Hans Niemann, după ce a mutat doar o dată.

Gestul lui Carlsen, cotat de anumiți specialiști drept cel mai valoros jucător din toate timpurile, vine după ce el a lăsat să se înţeleagă că Niemann ar fi trişat într-o altă partidă directă la începutul acestei luni, ceea ce a stârnit reacţii în întreaga lume a „sportului minții”.

Incidentul s-a înregistrat la doar câteva săptămâni după ce s-a retras de la Cupa Sinquefield din St. Louis, după ce a pierdut în faţa lui Niemann, în vârstă de 19 ani. A fost prima retragere din cariera lui Carlsen, relatează „Forbes”.

Americanul Niemann era cel mai slab clasat dintre cei 10 jucători ai turneului şi a fost primul care l-a învins pe Carlsen în mai bine de doi ani. Norvegianul, care a câştigat al 4-lea său titlu de campion mondial de şah în aprilie, nu a comentat motivul pentru care s-a retras din turneu, dar într-o declaraţie de confirmare a retragerii sale a inclus un videoclip cu antrenorul portughez de fotbal José Mourinho spunând: „Dacă vorbesc, am mari probleme„.

Aceste comentarii au fost interpretate pe scară largă ca fiind o acuzaţie a lui Carlsen la adresa lui Hans Niemann. Organizatorii turneului au întărit măsurile de securitate şi chiar l-au percheziţionat pe Niemann înainte de următorul său meci, dar nu s-au găsit dovezi solide.

Amintim, Niemann a negat că a trişat în timpul meciului cu Carlsen, dar a fost interzis pe „Chess.com”, cea mai mare platformă de şah online, după ce a fost descoperit un interviu în care Niemann a recunoscut că, atunci când era mai tânăr, a folosit asistenţă computerizată pentru a câştiga partide de șah online.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele