Scandalul dintre Trump și Biden reamintește de scrisoarea lui Giuliani pro-politicieni-penli

0

Scandalul din America dintre Președintele Donald Trump și J Biden, candidați la Președinția SUA, ne amintește despre implicarea lui Giuliani, care joacă de partea lui Trump, în lupta infractorului Liviu Dragnea cu DNA-ul.

În replică, Giulinai vorbește de afacerile pe care le-a avut Biden Jr. în România cu alt personaj penal, miliardarul Gabriel Popoviciu. Acesta este condamnat la 7 ani de închisoare, dar fugit din țară. Popoviciu este văzut ca unul dintre cei mai influenți actori de pe piața imobiliară din România, gradat în fosta securitate, ginere al demnitarului comunist Ion Dincă.

Însă, alături de Popoviciu, o serie de oameni de afaceri români condamnați de DNA pentru corupție au beneficiat și de lobby-ul lui Giuliani în tentativa lor de decredibilizare a DNA și a justiției din România.

În august 2018, când lucra în calitate de avocat pentru Trump, Giuliani a trimis, aparent din senin, o scrisoare președintelui român Klaus Iohannis în care acuza Direcția Națională Anticorupție a țării de presupuse excese în activitatea ei.

Giuliani scria că activitatea anticorupție implica „intimidarea judecătorilor; a avocaților și martorilor apărării; interceptarea neconstituțională a telefoanelor; și proceduri judiciare nedrepte”. România ar fi trebuit să acorde amnistie oficialilor condamnați ”prin excesele” procurorilor români, scria el.

Acea scrisoare contrazicea poziția oficială a SUA. Departamentul de Stat încuraja campania anticorupție și a redactat o scrisoare în care afirma că: „Rudy Giuliani nu vorbește în numele guvernului SUA în chestiuni de politică externă”.

Ce a dus la preocuparea lui Giuliani pentru presupusele excese ale procurorilor români? Giuliani afirmă că a acționat în numele companiei Freeh Group International Solutions. Această companie condusă de fostul director FBI al președintelui Bill Clinton, Louis Freeh, reprezenta cel puțin un cetățean român care se confrunta cu procurorii atacați de Giuliani. Giuliani a declarat pentru Politico că Freeh l-a plătit pentru acea scrisoare, dar a refuzat să dezvăluie suma.

Citește și Curtea de Apel confiscă de la omul de afaceri Puiu Popoviciu terenul pe care au fost construite IKEA, Mall Băneasa și Ambasada SUA

Scrisoarea îi era utilă lui Liviu Dragnea, șeful social-democraților aflați la guvernare în România, într-un moment în care acesta, cel mai puternic politician din țară, se lupta și cu o condamnare din iunie 2018 pentru abuz în serviciu, una dintr-o serie de acuzații de corupție și abuz în serviciu care i se aduceau.

Dragnea a exploatat apropierea lui Giuliani de Trump și a prezentat scrisoarea ca pe o expresie a politicii oficiale americane, declarând că aceasta a demonstrat că „încrederea în sistemul de justiție din România este grav zdruncinată când vine vorba de partenerii externi”. Cu sau fără scrisoare, Dragnea a fost condamnat anul acesta la trei ani și jumătate de închisoare.

Acea declarație făcea parte dintr-o acțiune a lui Dragnea menită a-i discredita pe procurorii români, o campanie având similitudini remarcabile cu atacurile pornite de Trump și aliații săi împotriva acelora care au încercat să investigheze neregulile de care e acuzat președintele.

Giuliani a refuzat să spună cu cât l-a plătit Freeh pentru scrisoare, precum și să dea detalii mai substanțiale despre chestiune. „Aș paria pe Louis Freeh oricând, iar el a avut dreptate în chestiunea aceasta”, a scris el. Întrebat dacă știe cine erau clienții lui Freeh din România, el nu a răspuns.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele