UPDATE: Schengen: Austria se opune categoric / Bogdan și Mureșan acuză apropierea de Moscova

Stefan Alexiu

România ar urma să primească joi acceptul statelor membre pentru a intra în Schengen în etape începând cu 2023, la termene precise, însoțite de câteva condiționalități, au declarat pentru G4Media surse oficiale.

 

Condiționalitățile ar viza măsuri de intărire a controlului la granițe, dar și o implicare mai mare a Comisiei Europene prin Frontex, și ar fi cerute expres de Austria.
Rolul politic al condiționalităților este de a oferi o cale de ieșire cancelarului austriac Karl Nehammer, care până miercuri s-a situat pe o poziție intransigentă de respingere a aderării României la Schengen.

Aceste condiționalități vor viza nu doar România și Bulgaria, ci și Comisia Europeană, criticată dur de Nehammer miercuri.

Trebuie precizat că acesta este scenariul cu care delegațiile statelor membre au intrat în Consiliul JAI de joi dimineață și e posibil să apară modificări de ultim moment atât din partea Austriei, cât și din partea Bulgariei, care se confruntă și cu opoziția Olandei și are o perspectivă mai puțin optimistă de aderare în 2023.

Știre inițială

Cancelarul austriac a transmis răspicat că guvernul său se opune categoric aderării României și Bulgariei la Schengen în această lună. Karl Nehammer susține că aderarea trebuie făcută în martie 2023.

Acesta s-a referit și la amenințările legate de companiile austriece din România, spunând că eventuale presiuni în România asupra acesta ar fi de neacceptat.

Vezi și Cancelarul Austriei, Karl Nehammer merge astăzi în Rusia

”Înțeleg că se face din ce în ce mai mare presiune pe companiile austriece din România, care sunt angajatori importanți, investitori mari. E o temă de economie politică, nu de securitate. Am informat și am cerut că dacă vor exista situații în care firmele austriece vor fi supuse la presiuni, ele trebuie să informeze imediat.

Citeste si...  Will Smith îi cere scuze lui Chris Rock după incidentul de la Oscar

Am informat și misiunile internaționale, iar misiunea noastră e să ne apărăm companiile.

Mă declar surprins de o asemenea manieră de acțiune dacă așa se va întâmpla, pentru că UE e mai mult decât Schengen. Noi am aderat la o uniune economică și temele ar trebui să rămână așa cum sunt: economia cu economia și securitatea cu securitatea. E o problemă nu doar a Austriei, ci e europeană”, a spus Nehammer.

Vezi și Încurcatele căi ale Schengen-ului

Poziții de forță împotriva atitudinii Austriei

Rareș Bogdan a vorbit cu Karl Nehammer despre legăturile Austriei cu Moscova, după ce acesta a avut singura vizită a unui lider UE la Putin după declanșarea invaziei în Ucraina.

Alt europarlamentar PNL, Siegfried Mureșan i-a reproșat cancelarului austriac tot că este apropiat de Rusia și a vizitat Moscova după începerea invaziei ruse.

Nehammer nu a răspuns criticilor lui Mureșan și a insistat că extinderea Schengen este o chestiune de securitate.


Distribuie articol:
1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *