Schimbare de poziție a Chinei privind războiul din Ucraina. Reacțiile lui Xi Jinping

1

China pare să-și schimbe tonul privind războiului din Ucraina, deoarece Beijingul calculează costurile apărării unui aliat rus acuzat de crime de război și care se pregătește pentru consecințele economice ale sancțiunilor impuse de Occident.

Marți, președintele Xi Jinping le-a spus omologilor săi francez ;i german că Beijingul este gata să lucreze cu comunitatea internațională pentru a „preveni ca situația tensionată să escaladeze sau chiar să scape de sub control”. Este cea mai fermă reacție a lui Xi Jinping de când a început războiul, în urmă cu două săptămâni, scrie asia.nikkei.com.

Președintele chinez a îndemnat marţi la ”cea mai mare reţinere” în războiul din Ucraina şi şi-a exprimat ”îngrijorarea profundă” într-o convorbire la telefon cu președintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz.

Aceasta a fost cea mai puternică reacție a Beijingului de până acum față de escaladarea conflictului din Ucraina.

Xi Jinping a folosit și termenul „război” pentru prima dată, potrivit unei declarații în limba engleză, transmisă de Ministerul chinez al Afacerilor Externe. Până atunci, oficialii de la Beijing respectau formula Kremlinului pentru a descrie situația din Ucraina – „operaţiune militară specială”.

În timp ce Xi Jinping a continuat să evite angajarea Beijingului în rolul de mediator în acest conflict, cum a solicitat de Ucraina, el a lăudat eforturile Parisului și Berlinului de a încheia conflictul pe cale diplomatică, mai scrie sursa citată.

„Costurile apărării Kremlinului cresc pe măsură ce atrocitățile produse de Rusia cresc, iar sancțiunile vor afecta economia Chinei, care are nevoie de energie”, a declarat John Ciorciari, profesor de politici publice la Universitatea din Michigan, pentru Nikkei Asia.

 

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele