Scriitoarea Svetlana Aleksievici, laureată Nobel pentru Literatură în 2015, ultimul lider al opoziției din Belarus în libertate

Stefan Alexiu

Ambasadorul României la Minsk, Viorel Moșanu, precum și alți diplomați europeni, au mers la locuința scriitoarei belaruse Svetlana Aleksievici, laureată Nobel pentru Literatură în 2015, ultimul lider al opoziției din Belarus aflat în libertate.

 

Zeci de opozanți ai regimului de la Minsk, jurnaliști, și diplomați au mers la casa laureatei Nobel pentru Literatură și unul dintre opozanții regimului Lukașenko, după ce scriitoarea a anunțat că mai mulți necunoscuți au sunat la videointerfon, fără a-și arăta identitatea.

Printre persoanele care au mers la casa  Svetlanei Aleksieviciaceștia se află și ambasadorul României la Minsk, Viorel Moșanu, ambasadorul Austriei, precum și personal diplomatic al ambasadei Suediei și al Delegației UE în Belarus, potrivit portalului media Naviny.

Și ministrul române de Externe a vorbit despre „vizita” ambasadorului român acasă la Svetlana Aleksievici.

Belarus: unul dintre ultimii doi membri ai Consiliului de Coordonare al opoziției a fost reținut

„Aţi menţionat Belarus. Pentru că vorbim de încălcări ale drepturilor omului, azi dimineaţă, ambasadorul nostru la Minsk, conform instrucţiunilor mele, a mers, alături de colegi ai săi din UE, să o viziteze pe una dintre faimoasele reprezentate ale opoziţiei – Svetlana Aleksievici, câştigătoare a Premiului Nobel pentru Literatură, pentru a se asigura că drepturile omului sunt respectate şi cred că trebuie să continuăm să facem presiuni la adresa regimului, pentru a avea un dialog deschis cu opoziţia şi nu prin mijloace represive”, a declarat miercuri şeful diplomaţiei române, în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Român.

Scriitoare şi jurnalistă, Svetlana Aleksievici este o opozantă a regimului de la Minsk. A obținut premiul Nobel pentru Literatură în 2015.

Autoarea „Rugăciunii pentru Cernobîl”,  Aleksievici documentează în opera ei, tradusă și în limba română, mărturii ale celor care în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial erau copii („Ultimii martori”), ale soldaţii sovietici din războiul din Afganistan („Soldaţii de zinc”), ale femeilor ce au luptat în al Doilea Război Mondial („Războiul nu are chip de femeie”) sau ale supravieţuitorilor celei mai mari catastrofe nucleare din istorie („Dezastrul de la Cernobîl”).

Citeste si...  Migraţia în Marea Britanie a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii ani

Distribuie articol:
1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *