Scumpirile din industrie au ajuns la un record al ultimilor opt ani și jumătate cu o cotă anuală de peste 6%

Gubandru Iulia

În luna octombrie 2018 preţurile producţiei industriale (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 6,3% comparativ cu luna octombrie 2017 și cu 1,1% faţă de septembrie 2018. O astfel de cotă anuală a scumpirilor din industrie – peste 6% – nu a mai fost atinsă în România de mai bine de opt ani și jumătate, respectiv din luna martie 2011, reiese din statisticile oficiale analizate de REVISTA PATRONATELOR.

Concret, după luna martie 2011 (acum opt ani și jumătate), media națională a prețurilor din industrie a fost de 6,2%, apoi a coborât continuu. Începând din noiembrie 2013, media anuală a prețurilor din industrie a evoluat în teritoriu negativ, până în luna decembrie 2016. Din 2017, acest indicator a crescut constant, ajungând în octombrie 2018 (ultima raportare oficială) la recordul de 6,3%.

„În luna octombrie 2018, comparativ cu luna octombrie 2017, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 6,3%. În luna octombrie 2018, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 1,1% faţă de luna septembrie 2018”, arată datele comunicate de Institutul Național de Statistică – INS.

Scumpirile din industrie au ajuns la un record al ultimilor opt ani și jumătate cu o cotă anuală de peste 6%

În octombrie 2018 s-au scumpit aproape toate

Cele mai mari creșteri de prețuri, în octombrie 2018 față de octombrie 2017, pe principalele categorii industriale, s-au consemnat la energie (+18,4%), bunuri intermediare (+5,2%), bunuri de folosință îndelungată (+2,21%), bunuri de uz curent (+2,29%) și bunuri de capital (+0,64%). În cocserii și rafinării, prețurile de producție au crescut cu 37,2%, mai arată datele INS.

De menționat că, în lunile anterioare, existau grupe de produse industriale care consemnau ieftiniri; acum, scumpirile sunt consemnate la aproape toate produsele, excepție făcând doar cele din industria auto.

Citeste si...  Deficitul contului curent la 8 luni a crescut cu 1,6 miliarde de euro, excedentele scad

Prețurile producției industriale se transferă într-o proporție relativ redusă în prețurile de consum ale populației (inflație, în principal categoria mărfurilor nealimentare), dar acest transfer este vizibil și are loc, de regulă, după 3-6 luni de la data de referință.

Sursa: Revista Patronatelor


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *