Șefa Autorității pentru Protecția Datelor, care a amenințat Rise Project cu amendă de 20 de milioane de euro, a fost reînvestită în funcție pentru încă un mandat de cinci ani

0

Plenul Senatului a numit-o luni, pentru încă un mandat, pe Ancuţa Gianina Opre ca preşedinte al Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), instituție care a amenințat Rise Project cu o amendă de 20 de milioane de euro dacă nu respectă presupuse prevederi legale în scandalul #TeleormanLeaks, transmite Agerpres.

A fost vot electronic, înregistrându-se 63 de voturi ”pentru”, 27 ”împotrivă” şi o abţinere. Ulterior, Ancuţa Gianina Opre a depus în plen jurământul.

Opre a fost numită pentru încă cinci ani, mandatul preşedintelui ANSPDCP putând fi reînnoit, potrivit legii, o singură dată.

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a cerut Rise Project să dezvăluie sursa informațiilor și imaginilor publicate în serialul de dezvăluiri #TeleormanLeaks, potrivit unor documente publicate de Rise Project pe contul de Facebook.

Ziariștii Rise Project reclamă faptul că ”Gruparea Dragnea încearcă să intimideze RISE Project, invocând legislația europeană, după ce ei înșiși au fost acuzați că ar fi furat bani europeni. Astăzi, prin această notificare, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPCP) ne solicită divulgarea surselor în cazul #TeleormanLeaks și informații despre toate datele pe care le deținem. ANSPCD mai amenință cu penalități de 20 de milioane de euro în caz că nu furnizăm acces la sistemele noastre informatice”, arată Rise Project pe contul lor pe Facebook.

Ancuța Gianina Opre are o carieră strâns legată de PSD, partid care a propulsat-o în diferite demnități publice. În plus, ea este urmărită penal într-un dosar DNA. Dosarul a fost deschis de DNA în februarie 2017 (sursa). Procurorii anti-corupție o acuză pe Opre de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată. Ei susțin că, în calitate de președinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (A.N.R.P.), Ancuța Gianina Opre ar fi aprobat în 2009, în trei dosare de despăgubiri, rapoarte de evaluare prin care trei suprafețe de teren din orașul Bistrița ar fi fost supraevaluate în folosul oamenilor de afaceri Mihai Rotaru și Diana Le Bomin. Dosarul instrumentat de procurorul Dana Belciug nu a fost trimis încă în judecată, la aproape doi ani după începerea urmăririi penale (detalii aici).

Opre a recunoscut într-o declarație dată în fața procurorilor, că a locuit vreme de un an și jumătate într-o casă pusă la dispoziție de Marian Vanghelie, casă despre care DNA spune că a fost primită drept șpagă de fostul primar pesedist (detalii aici).

Citește și Paul Stănescu a demisionat din Guvern

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele