Șefa DNA cere urmărirea penală a ministrului pentru Relața cu Parlamentul

0

Laura Codruța Keoveși a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de ILIE Viorel, senator în Parlamentul României și ministrul pentru relația cu Parlamentul, pentru instigare la infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în perioada exercitării funcției ministeriale.

ALDE precizează că nu se va pronunţa cu privire la demersul DNA în privinţa ministrului pentru relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, până când procedura parlamentară nu va fi încheiată.

Citiți și Eurodeputatul Ramona Mănescu a demisionat din PNL și se înscrie în ALDE

”Am aflat despre solicitarea DNA de urmărire penala a ministrului Viorel Ilie prin intermediul mass-mediei. Sesizarea DNA va trebui să parcurgă mai întâi procedura parlamentară prevazută în regulamentele interne ale Legislativului. În acest sens, nu ne vom pronunţa cu privire la demersul DNA până când procedura parlamentară nu va fi încheiată, iar Comisia Juridică nu îşi va exprima punctul de vedere. În funcţie de avizul primit de la Comisia Juridică, ALDE îşi va exprima punctul de vedere”, precizează ALDE într-un comunicat.

Cazul ministrului pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie, pentru care DNA a cerut începerea urmăririi penale, va fi discutat cât de curând în coaliție, a anunțat președintele PSD, Liviu Dragnea.

“Vom discuta în coaliție subiectul acesta cât de curând”, a spus Dragnea, după ședința Comitetului Executiv Național al PSD de la Neptun. El a arătat că subiectul nu a fost discutat în cadrul CExN de vineri.

La rândul său, premierul Mihai Tudose a precizat că în acest caz se va lua o decizie după ce se va vedea despre ce este vorba. “Aflu de la dvs. (…) Deocamdată nu știm ce scrie în dispozitiv și despre ce este vorba. (…) O să luăm o decizie”, a adăugat Tudose, scrie Agerpres.

În același dosar, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus urmărirea penală față de suspecții: POP FELICIA-ELENA, directoare de cabinet a ministrului pentru Relația cu Parlamentul (MRP), ALEXANDRESCU MARIA, angajată în cadrul MRP, membră a comisiei de concurs, ZAHARIA MIHAI-CORNEL, angajat în cadrul MRP, membru al comisiei de concurs, toți sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Ce spune DNA

Ministerul pentru Relația cu Parlamentul (MPR) a organizat un concurs pentru angajarea de funcționari publici pe funcții contractuale de execuție pe perioadă nedeterminată. Cu referire la concurs, au rezultat indicii că acesta ar fi fost aranjat, astfel încât anumiți candidați agreați de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) să ocupe funcțiile, în detrimentul altora, criteriul competenței devenind total nerelevant.

Proba scrisă a fost stabilită pentru data de 31 iulie 2017.
În acest context, în perioada 20 – 31 iulie 2017, Ilie Viorel, ministru pentru relația cu Parlamentul, cu intenție, a determinat-o pe suspecta Pop Felicia-Elena, directoare de cabinet a ministrului, să solicite membrilor comisiei de concurs Alexandrescu Maria și Zaharia Mihai-Cornel, subiectele și baremele de corectare pentru proba scrisă din data de 31 iulie 2017. La data de 28 iulie 2017, suspecții Alexandrescu Maria și Zaharia Mihai-Cornel au pus la dispoziția directoarei de cabinet subiectele și baremele de corectare aferente probei scrise, știind că respectivele informații nu erau destinate publicității și că urmează a fi dezvăluite anumitor candidați ce urmau să susțină proba scrisă. În aceeași zi, directoarea de cabinet, suspecta Pop Felicia-Elena a dat candidaților agreați subiectele și rezolvarea lor. Pe lângă faptul că aceștia au avut acces la subiectele de concurs și la rezolvarea lor, fiind vădit favorizați față de ceilalți candidați, a reieșit ca ei, potrivit înțelegerii, au și întocmit lucrările anterior examenului, iar în ziua examenului trebuia ca lucrările scrise în sala de examen să fie înlocuite cu cele ce fuseseră deja redactate acasă, de către candidații favorizați.

Mai mult, potrivit statului de funcții din schema de personal a ministerului, nu toți candidații favorizați ar fi îndeplinit condițiile de vechime pentru a ocupa posturile. În acest sens, anterior organizării concursului, ministrul Viorel Ilie a dispus modificarea statului de funcții, astfel încât să fie posibilă angajarea acestora.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și volumele cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

Prezenta cerere de efectuare a urmăririi penale intră sub incidența art. 305 alin 4 din C.P.P., prin urmare, persoana față de care s-a solicitat sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Suspecților Pop Felicia-Elena, Alexandrescu Maria și Zaharia Mihai-Cornel li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală și aceștia beneficiind, raportat la stadiul anchetei penale, de prezumția de nevinovăție.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele