Șeful AEP, Mitulețu-Buică, pus sub acuzare de procurori

1

Șeful Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin Mitulețu-Buică, a fost pus sub acuzare de procurori pentru abuz în serviciu, după ce în 2019 ar fi dat afară abuziv doi directori din cadrul instituției, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul AEP.

 

Mitulețu-Buică a fost chemat de procurorii Parchetului Sectorului 3 pentru a i se aduce la cunoștință acuzațiile, dar a refuzat să dea declarații în fața oamenilor legii.

Este vorba despre plecarea din AEP a lui Gabriel Saucă (Director general, Direcţia de Coordonare a Sistemului Informaţional Electoral Naţional) şi Cristian Petraru (șeful Departamentului de organizare a proceselor electorale).

PLUS cere Parlamentului schimbarea imediată a preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP)

Sursele G4Media.ro au mai explicat că o altă acuzație care i se aduce lui Mitulețu-Buică este că a blocat mai multe posturi din cadrul AEP și nu a organizat concursuri pentru ocuparea lor, deși trebuia să o facă. Cazul posturilor blocate a fost semnalat și într-un raport al Curții de Conturi.

Mitulețu Buică a preciza că nu va demisiona din funcție, spunând că el nu i-a dat afară pe cei doi, ci doar i-a sancționat disciplinar.

”Am fost pus sub acuzare pentru pentru acordarea a două sancțiuni disciplinare cu avertisment. Eu nu i-am concediat pe cei doi, ci au demisionat inițial după sancționare, apoi le-am aprobat plecarea cu acordul părților, pe cale amiabilă. I-am avertizat pentru că au părăsit serviciul, am constatat că nu sunt de găsit în instituție. Nu aș avea de ce să demisionez. Ar fi haos în tot sistemul administrativ dacă trebuie să pleci pentru avertismente date subordonaților. Vom vedea care e calea de urmat, vom vedea dacă se va ajunge la un proces în instanță. Dosarul a fost deschis în 2019, în urma plângerii celor doi”, a declarat Mitulețu-Buicā.

La finalul lui iulie 2019, liberalii au reclamat „PSD-izarea Autorităţii Electorale Permanente”, arătând că directori din AEP care nu au simpatii politice faţă de Partidul Social Democrat sunt demişi, iar în locul lor sunt aduse persoane fidele politic preşedintelui instituţiei, Constantin Mituleţu-Buică.

„Somăm preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin Mituleţu-Buică, să oprească urgent acţiunea de PSD-izare a instituţiei, pe care a început-o în ultima vreme. Este strigător la cer faptul că directori din cadrul AEP sunt demişi pe bandă rulantă doar pentru că nu au simpatii politice faţă de PSD, având un comportament apolitic, aşa cum este firesc şi cum, de altfel, le impune legea. În locul acestora sunt aduse persoane fidele politic şefului instituţiei şi promovate, ulterior, pe funcţii de conducere”, se arăta într-un comunicat al PNL, transmis pe 31 iulie 2019.

Liberalii susțineau atunci că ordinele de demitere au fost emise de preşedintele AEP cu încălcarea legii de funcţionare a Autorităţii, respectiv fără avizul Birourilor permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului, fapt contrar art. 102, alin. 8 din Legea 208/2015. De asemenea, ei reclamă că abia după aplicarea acestor ordine de demitere preşedintele AEP a înaintat Parlamentului solicitarea de a primi aviz asupra demiterilor realizate.

„Partidul Naţional Liberal solicită preşedintelui AEP retragerea de îndată a ordinelor emise şi readucerea pe funcţiile de conducere a directorilor demişi din cadrul Autorităţii – Gabriel Saucă şi Cristian Petraru. Totodată, cerem partidelor parlamentare să ia atitudine şi să susţină solicitarea PNL de respingere a avizelor solicitate Parlamentului”, se preciza în comunicat.

UPDATE: Baroniada a luat sfârșit, Iohannis a câștigat!

PNL avertiza asupra faptului că PSD, „în ciuda retoricii politice, se află într-un proces agresiv de capturare şi compromitere a instituţiilor cheie din statul român, având ca unic scop menţinerea la putere prin orice mijloace”.

O zi mai târziu, pe 1 august, 14 organizații și experți electorali au solicitat, prin intermediul unei scrisori deschise, clarificări legate de motivele și procedurile care stau la baza demiterii de către Mitulețu-Buică a celor doi directori ai instituției, Gabriel Saucă şi Cristian Petraru.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele