Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov pleacă la Teheran

0
lavrov rusia
Lavrov

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, este aşteptat miercuri la Teheran, unde va avea o întrevedere cu omologul său iranian Hossein Amir-Abdollahian, informează agenţia oficială Irna, preluată de AFP şi Reuters.

 

„Lavrov urmează să aibă mâine (joi) o întrevedere cu ministrul nostru al afacerilor externe”, a anunţat Irna, fără alte detalii.

Această deplasare intervine în condiţiile în care Iranul şi Rusia, două ţări supuse sancţiunilor internaţionale, au declarat în luna mai că doresc să-şi întărească relaţiile în sectoarele energetic şi comercial, în timpul unei vizite a vicepremierului rus la Teheran.

Ea survine, de asemenea, în contextul negocierilor asupra programului nuclear iranian, lansate la Viena în aprilie 2021 între Iran şi marile puteri (Rusia, SUA, China, Franţa, Regatul Unit şi Germania) şi aflate într-un punct mort din martie.

Discuţiile de la Viena, la care SUA participă în mod indirect, sunt menite să readucă Washingtonul în acordul internaţional din 2015, ce prevede limitarea activităţilor nucleare iraniene în schimbul unei relaxări a sancţiunilor internaţionale.

Acordul este muribund după retragerea unilaterală în 2018 a SUA, care au reimpus măsuri punitive împotriva Teheranului. Drept răspuns, Iranul a renunţat treptat la angajamentele sale, negând în acelaşi timp că vrea să se doteze cu bomba nucleară.

Vezi și Lavrov şi-a anulat deplasarea în Serbia

Obiectivul negocierilor de la Viena este de asemenea cel de a determina Teheranul să-şi respecte integral angajamentele internaţionale cu privire la programul său nuclear, în schimbul ridicării unora dintre sancţiunile care lovesc Iranul.

Multă vreme antagoniste, Rusia şi Iran şi-au îmbunătăţit în ultimii ani relaţiile, printr-o apropiere politică şi militară în baza unor interese geopolitice comune, iar cele două ţări cooperează asupra mai multor dosare.

Moscova joacă un rol central în aplicarea acordului din 2015, în special prin primirea tonelor de uraniu îmbogăţit în exces ale Teheranului.

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi s-a deplasat în ianuarie la Moscova, unde a fost primit de omologul său rus Vladimir Putin şi a prezentat un plan menit să întărească relaţiile dintre cele două ţări în următorii 20 de ani.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele