Șeful DNA, Crin Bologa: Secția Specială, „o insultă” pentru majoritatea procurorilor şi judecătorilor

1
dna
- Reclama -

Înfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie a fost „o insultă” pentru majoritatea procurorilor şi judecătorilor, a declarat, joi, şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Crin Bologa, la dezbaterile din Comisia juridică a Camerei Deputaţilor privind proiectul de desfiinţare a SIIJ.

 

„La momentul înfiinţării acestei secţii a fost primit aviz negativ de la CSM în două rânduri. De asemenea, în Adunările generale, care sunt reprezentative pentru judecători şi procurori, s-a votat într-o proporţie covârşitoare pentru desfiinţarea acestei secţii în toamna anului 2019, deci peste 85% dintre toţi procurorii şi peste 75% dintre judecători. Acum aveţi pe masă un aviz negativ din partea CSM, dar, dacă detaliaţi voturile, constataţi că majoritatea au fost pentru desfiinţare, dar solicitau unele garanţii”, a explicat Bologa.

Crin Bologa, DNA
Crin Bologa, DNA

El a spus că, în cazul desfiinţării acestei secţii, DNA este pregătită să preia anchetele.

Vezi și Stelian Ion: Secția specială, mecanism de intimidare

„Eu am venit să vă asigur în numele DNA că, în momentul în care se va desfiinţa această secţie şi competenţa va reveni Parchetelor, exact ca înainte de înfiinţarea acestei secţii, DNA va încerca şi va reuşi să facă anchete profesioniste şi echidistante şi cu echilibru în ceea ce priveşte anchetarea procurorilor şi judecătorilor pentru fapte de corupţie. Apariţia acestei secţii a fost o insultă pentru majoritatea procurorilor şi judecătorilor, pentru cei cinstiţi şi oneşti şi nu a fost necesară. A fost o insultă pentru că fenomenul corupţiei nu este răspândit în rândul procurorilor şi judecătorilor, dar, în acelaşi timp, înfiinţarea secţiei a dus la o lipsă de eficienţă totală în combaterea fenomenului infracţional redus în rândul magistraţilor”, a adăugat Crin Bologa.

- Reclama -

Potrivit acestuia, în UE şi în România procurorii sunt specializaţi pentru a fi eficienţi în combaterea fenomenului infracţional.

„Atunci când există un fenomen infracţional în rândul magistraţilor, această secţie nu este eficientă în a-l combate. Ea nu va putea fi niciodată dezvoltată. (…) Procurorii refuză să facă parte dintr-o asemenea secţie, pentru că se simt, majoritatea dintre ei, insultaţi pentru că sunt consideraţi infractori. Ce ar fi să înfiinţăm Parchete pentru medici, pentru parlamentari, pentru membrii Guvernului. Este inadmisibil acest lucru”, a explicat şeful DNA.

El a spus că, dacă se desfiinţează SIIJ, competenţa acesteia să fie repartizată la fel ca înainte de înfiinţarea ei.

Vezi și Deputatul PNL Corneliu-Mugurel Cozmanciuc, trimis de DNA în judecată

Secția, înființată de Dragnea și Toader

Președintele Comsiei juridice a Camerei, deputatul USR PLUS Mihai Badea, a declarat, în debutul ședinței dedicate dezbaterii proiectului de lege de desființare a Secției speciale, că această structură a fost înființată de Liviu Dragnea și Tudorel Toader cu două scopuri:

controlul politic al urmăririi penale a magistraților, să se decidă în sediul PSD cine este anchetat și cine beneficiază de impunitate,

și

redirecționarea dosarelor penale ale unor politicieni de la DNA către această secție specială, prin simpla formulare de acuzații împotriva unuia sau mai multor magistrați. 

Vezi și Lazăr solicită anchetarea procuroarei Florea, șefa ”DNA-ului” lui Toader

Șefii CSM și ÎCCJ au părăsit sala

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, şi preşedintele CSM, Bogdan Mateescu, au părăsit joi lucrările Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, după nici jumătate de oră de la începutul şedinţei în care se dezbate proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

Şedinţa, la care este prezent şi ministrul justiţiei, Stelian Ion, a debutat cu mai multe schimburi de replici în contradictoriu referitoare la proiectul de lege, şedinţa fiind deschisă de preşedintele Comisiei juridice, Mihai-Alexandru Badea.

Ulterior, Corina Corbu şi Bogdan Mateescu s-au ridicat şi au părăsit sala.

„Un astfel de comportament eu îl regret în Parlamentul României”, a spus Mateescu.

- Reclamă -

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele