Senatul a adoptat proiectul comercializării în România a alimentelor ce conțin larve de gândac, lăcustă călătoare și greiere

0
- Reclama -

Proiectul prevede că alimentele care conţin specii de insecte autorizate pe piaţă ca alimente noi, provenite din spaţiul UE, vor fi în magazine în standuri delimitate de cele ce conţin produse obișnuite.

 

 

Depusă de PSD, propunerea legislativă a fost adoptată cu 66 de voturi „pentru”, 10 „contra” şi 12 abţineri.

Conform proiectului, pe eticheta produselor alimentare se va regăsi denumirea alimentului nou autorizat astfel:

- Reclama -

Vierme galben de făină uscat, congelat sau sub formă de pudră, în funcţie de forma utilizată; larvele gândacului de făină sub formă congelată sau de pastă;

Pulbere parţial degresată de greier de casă;

Lăcustă călătoare congelată/uscată/pudră/întreagă.

Totodată, pe etichetele produselor alimentare care conţin alimente noi – larvele gândacului de făină/ lăcustă călătoare/ vierme galben de făină/ greier de casă – trebuie să se menţioneze că acest ingredient poate cauza reacţii alergice consumatorilor cu alergii cunoscute la acarieni şi/sau crustacei şi produse derivate din acestea, iar menţiunea trebuie să apară în imediata apropiere a listei ingredientelor.

Produsele alimentare care conţin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piaţă ca alimente noi, provenite din spaţiul Uniunii Europene, „vor fi prezentate în suprafeţele de vânzare clasice directe, într un stand separat, delimitat de standurile ce conţin produse consacrate care nu sunt nu conţin insecte”.

De asemenea, afişarea informaţiei va fi realizată „pe suport sau panou într-o culoare contrastantă faţă de culoarea de fond a panoului iar iinformaţiile trebuie să fie scrise într-un loc vizibil, uşor accesibil, care nu pot fi şterse şi nu trebuie ascunse”.

Legea vine şi cu sancţiuni

Nerespectarea prevederilor din lege constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 la 100.000 lei.

Fiindcă Senatul este prima Cameră sesizată, proiectul merge la vot final în Camera Deputaţilor.

Amintim, în luna martie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu anunţa că a depus în Parlament proiectul de lege care interzice utilizarea făinii de insecte în preparatele tradiționale.

Protejăm produsele tradiţionale româneşti! Am depus astăzi proiectul de lege prin care se interzice utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor prevăzute în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale.Aşa cum au făcut şi alte ţări europene, la fel trebuie să facem şi noi! În plus, toate produsele alimentare care vin din import şi conţin ingrediente obţinute din insecte trebuie să fie expuse separat pe rafturile magazinelor. Oamenii trebuie să ştie ce cumpără, iar eticheta să fie clară şi să conţină informaţii complete cu privire la aceste produse. Patriotismul economic înseamnă protejarea producătorilor locali şi a produselor şi mâncării tradiţionale româneşti”, scria Marcel Ciolacu pe Facebook.

Patru insecte aprobate de CE pentru consum

În luna ianuarie a acestui an, larva gândacului de bălegar a devenit aliment în Uniunea Europeană, fiind cea de-a patra insectă aprobată pentru consum de Comisia Europeană.

În plus, Comisia a autorizat introducerea pe piață ca alimente a următoarelor insecte:

Viermele de făină

Lăcusta migratoare

Greierele de casă.

Prin urmare, patru insecte au fost autorizate până acum de Comisia Europeană drept produse alimentare. Singura țară care s-a opus deciziei a fost Ungaria.

Citește și: Senat: utilizarea insectelor în produsele alimentare trebuie specificată explicit

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele