Anual, Sfanta Parascheva este celebrată de creștinii ortodocși pe data de 14 octombrie. Această sărbătoare este marcată cu cruce roșie în calendar. Sfanta Parascheva este cunoscută și sub numele de Cuvioasa Parascheva, aceasta s-a născut în apropiere de Constantinopol, din părinți bogați și credincioși.
La vârsta de zece ani, a auzit în biserică vorbele ”Oricine voiește sa vina dupa Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-Mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34) și se decide să urmeze calea celor sfinte. La 25 de ani, un înger îi spune în vis să se întoarcă la locurile părintețti. Revine în Epivat, fără a spune cuiva cine este și de unde vine. După doi ani, trece la cele veșnice.
Obiceiuri și tradiții de Sf. Parascheva
În gospodăriile de la țară, se aprind focuri, oamenii dorind astfel să îndepărteze spiritele rele. Ciobanii consideră că iarna care urmează va fi una grea dacă oile dorm îngrămădite și blândă dacă acestea stau răsfirate.
Se mai spune și că dacă de Sfânta Parascheva nu este o zi ploioasă, iarna va veni mai repede. În această zi se fac praznice pentru morți și se împart ofrande. Mai există tradiția ca gospodarii să îți cumpere cojoace și să facă pregătirile pentru iarnă.
Se mai spune că așa cum este vremea de Sf. Parascheva, așa va fi până la Sfântul Dumitru. Totodată, o altă superstiție mai spune că așa cum va fi vremea în ziua Cuvioasei, așa va fi și în celelalte sărbători din acest an.
Descoperă și: Mesaje de Sfânta Parascheva. Ce se dă de pomană astăzi
Ce să nu faci de Sfanta Parascheva
1. Nu ai voie să lucrezi în această zi sfântă. Cei care muncesc în această zi au parte de necazuri la serviciu, dar și în familie. Sfanta Parascheva ocrotește familia, iar de ziua ei trebuie să fim mai smeriți, mai potoliți în acțiuni, să medităm și să ne rugam pentru mântuirea noastră în fața Domnului.
2. Nu ai voie să te zgârcești de la bani și alimente. Daca cineva îți cere ajutorul, nu te feri să îi întinzi mâna ta. Oamenii zgârciti vor avea parte numai de pagube și riscă să sărăcească.
3. De Sfanta Parascheva, Sfânta Vineri de Toamnă, e bine să împarți covrigi, lipii, must nou și vin roșu celor amărâți. Cei care dau pomană vor avea sărbători îmbelșugate în tot restul anului.
4. Nu e bine să faci foc în casa in aceasta zi, oricât ar fi de frig. Se spune că adevarata credință ține caldura în sufletele oamenilor. Cei care fac foc în soba pot avea boli la ochi și dureri de cap cumplite.
5. Dacă ești necăsătorită, nu ai voie să croșetezi sau să coși. Se spune că femeile care fac astfel de treburi nu se vor mărita în veci.
6. Nu ai voie să mănânci nimic până la ora 12, când se termină în cele mai multe biserici ortodoxe slujba dedicată Sfintei Parascheva. Cei care mănâncă dimineața, mai ales produse care nu sunt de post, vor avea probleme cu stomacul.
Sursa: ziarulunirea.ro