Obţinerea permisului de conducere nu înseamnă neapărat că sunteţi şoferi în adevăratul sens al cuvântului. Mulţi începători la volan au nevoie de ajutor şi după ce au trecut examenul auto.
Pentru a vă face mai uşoară viaţa de şofer, am strâns, în acest articol, cinci sfaturi bune pentru începători.
1. Experienţa se obţine conducând
Abia după ce aţi luat examenul şi aţi condus pentru prima oară singur o maşină începeţi cu adevărat să învăţaţi.
Dacă în timpul şcolii aţi condus, cel mai probabil, pe străduţe slab circulate, acum vă veţi avânta în traficul intens, iar situaţiile pot deveni mai complicate.
Vă recomandăm să petreceţi cât mai mult timp la volan, pentru a câştiga experienţă în trafic cât mai repede.
2. Cunoaşteţi-vă maşina
Învăţaţi bine toate butoanele şi funcţiile maşinii dumneavoastră. Trebuie să ştiţi cum se aprind farurile de ceaţă, de exemplu. Dacă nu stăpâniţi toate aceste mici detalii, şansele de producere a unui accident cresc.
3. Conduceţi pe vreme rea
Chiar dacă pare destul de intimidant, şofatul în condiţii meteorologice potrivnice, cum ar fi ploaia sau poleiul, este cea mai bună oportunitate de a învăţa cum să controlezi cât mai bine automobilul. Fiecare situaţie necesită un alt stil de şofat, astfel că veţi fi pregătit pe viitor în situaţii similare.
4. Nu folosiţi telefonul în timp ce conduceţi
În primul rând, folosirea telefonului în timpul condusului este ilegală. Nici măcar seturile hands-free nu sunt atât de sigure pe cât credeţi. Telefonul vă va distrage atenţia, iar timpii de reacţie vor fi afectaţi.
5. Nu ignoraţi semnele de circulaţie
Ţineţi cont, întotdeauna, de semnele de circulaţie, chiar dacă indică doar simple limitări de viteză. În acelaşi timp, aveţi mare grijă unde parcaţi maşina.