Și purtătorul de cuvânt al Patriarhiei intervine în scandalul Gheboasă

0
- Reclama -

Vasile Bănescu își spune punctual de vedere în scandalul stârnit de prestația pe care cântărețul Gheboasă a avut-o la festivalul Untold: „Cu Dumnezeu nu putem trișa niciodată”.

 

Oficialul BOR a reacționat printr-un mesaj postat pe Facebook, așa cum obișnuiește să o facă, în ultima vreme, în diverse scandaluri. Însă, nici de această dată acesta nu a indicat clar pe cine vizează criticile exprimate.

La prima vedere, mesajul său pare să îl vizeze pe episcopul Hușilor, PS Ignatie, care l-a atacat pe jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care a spus că de la violența verbală nu mai e decât un pas până la cea fizică, criminală.

„Cu Dumnezeu nu putem trișa niciodată”

Iată mesajul integral al purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu:

- Reclama -

Termenul „ghebos” indică univoc deformarea. Fizică, în primul rând. Ca să ajungi la cea morală, caracterială trebuie să fii succesiv învins de vulgaritate, ipocrizie și ticăloșie (mascate sau nu), de amoralism poleit, chiar aurit, și, nu în ultimul rând de un nemăsurat orgoliu. Spre exemplu, de orgoliul care te împinge să ieși în evidență prin atacarea tam-nisam, fără motiv contextual, a cuiva care tocmai a analizat corect și sugestiv relația reală dintre violența verbală și violența criminală. Iar asta într-o societate aflată în degringoladă, în care selecția și promovarea valorilor reale, chiar și în instituții menite să secrete ordine morală, este tradițional și creativ sabotată. Solidarizarea inclusiv cu adversarii de idei în fața violenței, vulgarității și degradării agresive a corpului social nu ar trebui să fie un lux pentru nimeni, cu atât mai puțin pentru un creștin.

În absența înfrângerii orgoliului, predicile devin doar o mască din ce în ce mai uzată, iar mimarea moralei doar un reprobabil exercițiu de imagine.

Cu Dumnezeu nu putem trișa niciodată. Știm din Scripturi că Lui îi repugnă profund nu doar sluțirea chipului nostru lăuntric prin animalizare, ci mai ales prin luciferizare”, a scris Bănescu.

Amintim, piesa lui Gheboasă care a provocat controverse în spaţiul public este numită „Ţiganca”, iar versurile sunt vulgare şi jignitoare la adresa femeilor. Cântecul a fost cerut de publicul de la Untold, iar spectatorii au cântat versurile împreună cu interpretul.

Ulterior, Jandarmeria Cluj a anunțat că, după apariţia controverselor legate de concertul susţinut de trapperul Gabriel Gavriş, cunoscut sub numele de scenă Gheboasă, s-a autosesizat şi l-a amendat pentru proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora.

Totodată, în urma spectacolului susţinut la festivalul Untold a fost sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

În fine, joi, Jandarmeria a comunicat că alte patru trupe sau artiști au fost amendați pentru aceleași motive ca Gheboasă. Printre aceștia se numără Paraziții sau Macanache.

Citiți și: Alți 4 artiști au fost amendați de Jandarmerie, după UNTOLD

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele