Simfonii de Haydn şi Schumann pe scena Ateneului Român

0

Vești bune, concert simfonic cu public, joi, 17 şi vineri, 18 iunie 2021, Orchestra simfonică a Filarmonicii “George Enescu” va fi condusă, de la ora 19.00, de maestrul Horia Andreescu.

 

Programul concertului cu public din această săptămână este alcătuit din Simfonia nr. 48, în do major din Joseph Haydn şi Simfonia nr. 2, în do major, op. 61 de Robert Schumann.

Joseph Haydn (1732-1809), prieten cu Mozart şi profesor al lui Beethoven, a marcat clasicismul muzical vienez. A devenit unul dintre cei mai prolifici compozitori din toate timpurile, fiind adesea numit părintele simfoniei pentru că a dezvoltat genul într-o formă superioară. Simfonia nr. 48 este supranumită Maria Theresia, pentru că a fost compusă cu ocazia unei vizite a împărătesei Maria Terezia a Austriei din anul 1773.

Simfonia nr. 2 de Robert Schumann (1810-1856) este “o bijuterie muzicală, pe care dirijorul Sergiu Celibidache o considera drept cea mai simfonică dintre creaţiile sale, cu unul dintre cele mai frumoase adagio-uri compuse vreodată. Atât Maria Theresia de Haydn, cât şi Simfonia nr. 2 de Schumann sunt lucrări pe nedrept uitate, care merită puse în valoare. Mă bucur să fac acest lucru alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii George Enescu”, apreciază dirijorul Horia Andreescu.

Pentru noile concerte cu public programate până la finalul stagiunii, capacitatea sălii Ateneului Român poate fi ocupată în proporţie de 50%. “Sunt fericit că publicul revine în sala Ateneului Român. Muzicienii au nevoie de public, de energia iubitorilor de muzică, pe care o să simtă pe viu. Nu putem trăi fără public în sală”, subliniază maestrul Horia Andreescu.

Concert la Sala Radio: lucrări de Ravel, Mendelssohn, Wagner

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele