„Sindromul turbinelor” a fost recunoscut oficial în instanță. Cu cât a fost despăgubit un cuplu din Franța

0

Un tribunal francez a recunoscut „sindromul turbinei” după ce un cuplu s-a plâns că sănătatea lor a fost afectată de locuirea în apropierea unui parc eolian.

În ceea ce se crede că este prima hotărâre de acest gen din Franța, belgienii Christel și Luc Fockaert au primit o despăgubire de peste 100.000 de euro de către judecătorul din Toulouse, potrivit The Guardian.

Cuplul a susținut că s-a confruntat cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv dureri de cap, insomnie, probleme cardiace, depresie, amețeli, țiuitul urechilor și greață timp de mai bine de doi ani, insistând că acestea au fost cauzate de șase turbine eoliene instalate la 700 de metri de casa lor din sudul Franței.

Turbinele fuseseră instalate în 2008. Cu toate acestea, s-a raportat că problemele de sănătate ale cuplului au început cinci ani mai târziu. Familia Fockaert credea că acest lucru se datora faptului că pădurile dintre proprietatea lor și cea mai apropiată turbină au fost tăiate.

Ei au subliniat zgomotul, despre care au spus că este „comparabil cu o mașină de spălat care se învârte continuu”, și „luminile albe intermitente” de pe turbine, ca fiind deosebit de dăunătoare sănătății lor.

„Nu am înțeles imediat, dar încetul cu încetul ne-am dat seama că problema vine de la turbine”, a spus Christel Fockaert, precizând: „Turbinele clipesc la fiecare două secunde… a trebuit să avem lumini exterioare pentru a contracara efectul blițurilor.”

Cuplul s-a mutat din zonă în 2015 și a spus că problemele lor de sănătate au dispărut la scurt timp după aceea.

Medicii nu au reușit să găsească nicio problemă de sănătate, dar un expert al instanței a spus că sindromul turbinei a fost identificat anterior de cercetări științifice.

Cu toate acestea, un studiu australian a constatat că boala atribuită turbinelor eoliene este mai probabil să fi fost cauzată de îngrijorările oamenilor de avertismentele de sănătate vehiculate de activiști. Cercetătorii au spus că este „în esență un fenomen sociologic” și că acordarea unui nume precum „sindromul turbinei eoliene” și „boala vibro-acustică” a fost o caracteristică cheie în răspândirea sa.

Alte studii revizuite de colegi din Europa, Canada și SUA au dezmințit, de asemenea, presupusul „sindrom” – care nu este recunoscut din punct de vedere medical – sugerând că este publicitatea adversă, opoziție față de turbine sau puterea așteptărilor și sugestiilor negative care ar putea face oamenii să se simtă rău.

Cazul Fockaerts a fost inițial respins de instanță în ianuarie anul trecut, dar aceștia au făcut recurs, spunând că judecătorul a ignorat rapoartele experților pe care le comandaseră și, în schimb, au mers să vadă singuri, dar au petrecut doar o oră la locul cu pricina.

Companiile energetice Sasu, Margnes Energie și Sasu Singladou Energie, care conduc parcul, au fost obligate să plătească despăgubiri în valoare de 110.000 de euro cuplului și s-a raportat că de atunci au schimbat luminile și viteza celor șase turbine.

Alice Terrasse, avocatul cuplului, a declarat pentru televiziunea franceză: „Este un caz neobișnuit și, din câte știu, nu a existat niciun precedent”.

Se așteaptă că decizia va declanșa un val de plângeri, dar Terrasse a avertizat împotriva altora care încearcă să profite de victoria lui Fockaerts.

„Acest caz nu poate fi reprodus. Acest parc (eolian) a provocat o pacoste neobișnuită din cauza configurației sale, dar fiecare caz este diferit și ar trebui examinat diferit.”

Ea a adăugat că hotărârea ar trebui să servească drept avertisment pentru acele companii care înființează parcuri eoliene. Acestea trebuie să reflecteze cu atenție asupra impactului acestora asupra populației locale.

Emmanuel Forichon, de la colectivul de mediu Toutes Nos Énergies – Occitanie Environnement (All our Energy – Occitanie Environment) a declarat că decizia este „importantă și curajoasă”.

„Deja luăm în considerare problemele de mediu și biodiversitatea și, ocazional, impactul asupra peisajelor, dar nu suficient de problemele legate de sănătatea umană. Acest lucru ar putea crea o jurisprudență și, mai presus de toate, ar putea face ca reglementările să evolueze”, a spus el.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele