SIPA, probabil cea mai perversă cheie de control asupra justiției

0

Orice om este vulnerabil în fața viciului, orice formă ar îmbrăca el. Unora la plac hainele, altora sticlele de whisky sau cognac, altora mașinile, și să ne oprim la cele ”normale”. Există și vicii mai puțin acceptate de societate sau chiar dubioase. Practic, viața personală a fiecăruia, chiar și în afara viciului, poate genera discuții și dezbateri, mai ales a celor care sunt implicați în procesul anevoios al justiției române. Dar este vorba de viața personală, nu?

SIPA, tot acest aparat diabolic și pervers, asta voia să conțină: informații despre viața personală a judecătorilor. O pervesitate de care se fac vinovați primii lideri ai României postdecembriste, Iliescu, Roman, Gelu Voican, Generalul „Cico” etc. Aceștia, cu un aparat de vreo 200 de cadre provenite din fosta securitate ceaușistă, pe bani publici, strângeau informații despre viața personală a judecătorilor.

Cu ce scop? Unul simplu, pentru a-i putea manipula în cazul în care viața ar curge în acest sens. Așa, foarte probabil, se explică decizii ale judecătorilor în neconcordanță cu ideea de justiție, cu dreptatea. Dar ce se întâmplă acum cu această arhivă diabolică?

Ce este SIPA?

Serviciul Intern de Protecţie şi Anticorupţie pare să fie un organism benefic unei societăți democratice, dar nu este, nu, nu! Era gândit ca un organ de control, fiind concentrat în mâna unor foști demnitari comuniști.

Personajele implicate

Monica Macovei, ministru al justiției în 2005, pentru câteva luni, după de Traian Băsescu a ajuns președinte a reușit dezmembrarea serviciului care a funcționat perfect în timpul guvernului Nastase, de exemplu.

Judecătorul Cristi Danileţ, cel care a făcut parte din echipa lui Macovei, a declarat că SIPA era în esenţă serviciul propriu de informaţii al Minsterului de Justiţie, care avea scopul de a spiona vieţile private ale judecătorilor, procurorilor, oficialilor din instanţe şi chiar a cetăţenilor de rând. El le-a văzut dosarele care conţineau detalii despre relaţii sexuale ilicite ale unor judecători şi procurori, chiar dosare medicale despre ce judecătoare a făcut avorturi. Era, susține Judecătorul Danileţ, o reîntoarcere la epoca Ceauşescu şi era greşit să crezi că poţi forţa prin şantaj judecătorii să se reformeze.

De ce aflăm acum despre SIPA?

Pentru că o serie de oameni politici au ajuns la ananghie, printre ei deputatul PMP și specialistul în campanii electorale Dan Andronic. Astăzi, cu titulatura de ziarist, Dan Andronic, sfătuitor de casă al fostului Președinte Traian Băsescu, se află în atenția justiției în două dosare, a divulgat în EVZ, ziar pe care il deține, detalii despre arhiva SIPA. Domnia sa se pare că avea cunoștință de toate acestea (poate chiar din 2008), dar a decis să le facă publice abia acum!

Știm astăzi că Traian Băsescu își dorea propria SIPA avându-l pe Predoiu Ministru al Justiției. Monica Macovei povestește că Predoiu ceruse o întrevedere cu liderii CSM pentru mai multe discuţii suplimentare, dar CSM refuzase să participe. Şeful ANI, Macovei, a spus că problema SIPA a apărut pentru un moment şi în timpul Summit-ului Justiţiei convocat de Băsescu: Geoană ceruse ca Predoiu să explice logica de a reînvia serviciul; Băsescu a intervenit și a spus că ”acest lucru nu este pe agenda noastră de azi” şi Geoană s-a retras. Păcat!

Ce a dezvăluit Andronic?

Că în mandatul Monicăi Macovei (2005) s-au produs “manipulări interesate” ale documentelor din arhivă, că ar fi fost sustrase şi distruse dosare ale unor magistraţi, care ulterior ar fi avansat în funcţii şi că Judecătorul Cristi Dănileţ ar fi fost unul dintre cei care au avut acces la arhivă, fără însă a se supune niciunei reguli privind accesul la dosare.

Andronic întărește că arhiva SIPA, care ar conţine de la 10.000 de dosare până la 21.000 de documente, inclusiv 3.000 de dosare ale magistraţilor, a fost copiată, iar unele documente au fost sustrase şi chiar distruse.

Vezi tot pe InformaTeca cu cine ia masa Andronic, deși este ”coleg” de dosar cu Tăriceanu!

Judecătorul Danileț replică “Precizez că nu am sustras, copiat, stocat, dezvăluit informaţii cuprinse în notele consultate de mine din arhiva SIPA, nici în scris, nici oral sau sub orice altă formă”.

Ce fac instituțiile statului

Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR) Dana Gârbovan defineşte SIPA drept un “serviciu secret militar din Ministerul Justiţiei”, “înţesta de securişti” şi prin care erau şantajaţi magistraţi şi apreciază că este necesar să se facă lumină în acest caz, pentru o justitţie independentă, potrivit News.ro.

Judecătoarea Gabriela Baltag a cerut, marţi, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) suplimentarea ordinii de zi a Consiliului cu propunerea de a formula o adresă către Ministerul Justiţiei în care să se ceară explicaţii privind situaţia arhivei SIPA, demers susţinut şi de preşedinta instanţei supreme, membrii CSM urmând să supună la vot propunerea. “Cel care ne poate lămuri este Ministerul Justiţiei, pentru că Ministerul Justiţiei este custodele acestei arhive, cel puţin aparent. Dacă este păstrată, dacă a fost sigilată, procesele-verbale de predare-primire, toate aceste aspecte CSM trebuie să le cunoască. Motiv pentru care va supune atenţiei formularea unei adrese către Ministerul Justiţiei cu aceste aspecte”, a susţinut Gabriela Baltag.

De o importanță majoră este declarația Ministrului Justiției, Tudorel Toader în sensul că își dorește desecretizarea arhivei SIPA: ”în cel mai scurt timp şi cu respectarea termenelor și procedurilor legale”. Totuși, aici e vorba de informații care privesc viața personală a magistraților, nu pe cea profesională, pe care ar trebui, probabil, să o cunoaștem.

Istoria SIPA

Serviciul Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie a fost înfiinţat în 1991, ca structură în subordinea Direcţiei Generale a Penitenciarelor, şi trebuia să urmărească faptele din penitenciare. În 1997, Valeriu Stoica, atunci ministru al Justiţiei, a trecut SIPA în subordinea Ministerului Justiției, pentru ca structura să se ocupe şi de protecţia magistraților.

După preluarea mandatului in 2004, Monica Macovei a numit un procuror la conducerea SIPA, devenită sub conducerea sa DGPA şi a dispus stoparea activităţii de strângere a informaţiilor despre magistraţi. Activitatea s-a redus doar la colectarea de informaţii vizând sistemul penitenciar.

De la Judecătorul Danileț aflăm că: ”Întreg personalul SIPA, aproximativ 200 persoane, alcătuit în majoritatea sa din ofiţeri de informaţii preluaţi din alte servicii ale statului, inclusiv fosta Securitate, a fost disponibilizat. Toate dosarele, inclusiv notele informative de la cele 10 servicii teritoriale au fost depozitate la sediul central, situat în clădirea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, iar încăperea a fost sigilată”.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele