Sondaj UE: Românii au cea mai bună percepție asupra luptei anti-corupție

0

65% dintre europeni consideră corupția inacceptabilă, cea mai înaltă rată de respingere fiind în Polonia (88%). Cea mai mică rată de respingere a corupției este în Ungaria (38%), Letonia (39%) și Cehia (41%). În România, rata este de 49%, printre cele mai mici din UE, potrivit unui sondaj Eurobarometru comandat de Comisia Europeană.

 

26% dintre europeni spun că sunt afectați personal de corupție în viața de zi cu zi. Procentul cel mai mare e înregistrat în România (64%), Cipru (60%) și Portugalia (59%), iar cele mai mici – în Danemarca (7%), Luxemburg (6%) și Olanda (4%).

Aproape unul din zece europeni spune că a trăit pe propria piele corupție, fiindu-i cerut un favor pentru acces la servicii. Cei mai mulți europeni în această situație sunt românii și ungurii (27%), la polul opus situându-se portughezii (0%).

 

Sistemul sanitar este cel mai des menționat de cetățenii europeni ca sursă a corupției (48% în România)

 

Corupția în lumea afacerilor este denunțată de 61% dintre europeni, care cred că aceasta este o practică răspândită. În România, 70% dintre respondenți sunt de acord cu acest lucru. Cipru, Olanda și Croația sunt campioane la acest capitol, în timp ce Danemarca, Suedia și Finlanda sunt țările în care cei mai puțini cetățeni cred că există corupție în business.

În România există cea mai bună percepție din întreaga UE asupra luptei anti-corupție, 58% dintre respondenți spunând că dosarele procurorilor descurajează această practică. O asemenea opinie mai este împărtășită doar de austrieci și polonezi. Cei mai sceptici europeni în legătură cu eficiența luptei anticorupție din propria țară sunt slovenii, letonii și bulgarii.

Sondajul Eurobarometru a fost realizat în luna decembrie 2019 de compania Kantar în toate statele membre UE. El a avut ca subiect central corupția și percepțiile cetățenilor europeni față de acest fenoment. Studiul și concluziile au fost făcute publice miercuri de Comisia Europeană.

Citește și: Raport al grupului de state împotriva corupției: Faceți mai mult pentru a preveni corupția în rândul parlamentarilor europeni

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele