UPDATE: Sorin Oprescu, condamnat la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare

0

UPDATE: Deşi în documentul oficial citit în sala de judecată, judecătoarea Iosefina Pârvu de la Tribunalul Bucureşti a scris 4 ani şi 4 luni de închisoare, de fapt i-a dat fostului edil o pedeapsă mai mare: 5 ani şi 4 luni de închisoare.

În baza art. 39 alin 1 lit. b Cod penal inculpatul va executa pedeapsa de 4 ani închisoare la care adaugă sporul de 1/3 din totalul celorlalte pedepse de 1 an şi 4 luni. În final, inculpatul executa pedeapsa de 4 ani şi 4 luni închisoare”, se arată în decizia care conţine eroarea, potrivit digi24.

Judecătoarea Iosefina Pârvu de la Tribunalul Bucureşti a făcut o eroare în decizia de condamnare a fostului primar al Capitalei Sorin Oprescu unde ar fi trebuit să adauge la pedeapsa cea mai mare, de 4 ani , un spor de o treime din celelalte pedepse (1 an şi 4 luni), condamnarea finală însumând de fapt 5 ani şi 4 luni de închisoare, şi nu 4 ani şi 4 luni cum se arată în documentul citit în sala de judecată.

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu a fost condamnat, în prima instanță, la 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare, pentru luare de mită.

Totodată, instanţa l-a achitat pentru infracţiunea de spălare de bani.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

În 20 noiembrie 2015, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Sorin Oprescu pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat. În aceeaşi cauză sunt judecaţi Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor, Cristian Stanca, fostul şofer al lui Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, fost şef al Direcţiei Economice din Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti, Florin Şupeală, fost director adjunct al Centrului, Claudiu Bengalici, administrator al unei societăţi comericale, Ion Niţă şi Romeo Albu.

Procurorii susțin că, în perioada 2013-2015, un grup organizat la care ar fi aderat şi Oprescu ar fi înfiinţat în administraţia locală din Bucureşti un sistem prin care firmele care doreau să primească contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebui să dea o parte din profit mită unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.

Astfel, firma executantă păstra pentru sine între 30 şi 33% din profitul brut, iar diferenţa era remisă funcţionarilor din cadrul aparatului primarului municipiului Bucureşti, cu titlul de mită. O parte de 10 la sută din valoarea contractului era cerută pentru Sorin Oprescu, potrivit DNA.

 

Citeşte şi Fostul primar Oprescu, pedeapsă cu închisoarea cerută de DNA

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele