Sorina Pintea se ”bate” în declarații ”logice” cu Petre Daea: ”Nu există un registru al pacienţilor bolnavi de cancer. Avem o evidenţă”

0
cancer

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat, marţi, că nu există un registru al pacienţilor bolnavi de cancer, dar a precizat că există un program naţional de oncologie, în cadrul căruia orice bolnav nou depistat şi care are acces la tratament este înregistrat.

„Nu există în acest moment un registru al pacienţilor bolnavi de cancer. Ministerul Sănătăţii, anul trecut, a depus o cerere de finanţare pentru a accesa bani euro, pentru a crea 108 noi registre de boală, dar există program naţional de oncologie, în care orice bolnav nou depistat şi care are acces la tratament e înregistrat. Avem o evidenţă a acestora. Pentru că există medicamente noi introduse în ultimii doi ani, am introdus 32 de molecule pentru bolnavii de cancer. Anul trecut, 37 pentru mai multe patologii. A fost reluat programul Băncii Mondiale, care era blocat, în privinţa dotării de echipamente de radioterapie şi pot să va spun că mâine vom deschide oficial, şi vor avea acces şi pacienţii, în primul centru finanţat cu banii Băncii Mondiale. Acest centru e la Baia Mare”, a spus ministrul Pintea marţi, la Digi 24.

Citește și: Petre Daea face și teoria cartofului

Ministrul a anunţat că, în acest an, se vor deschide noi patru centru pentru care contractele sunt deja încheiate şi că a demarat o serie de programe de screening a cancerului, mai arată Digi24.

„În acest an, se vor deschide şi celelalte patru centre, pentru care contractele s-au semnat în noiembrie 2017. Am demarat programe de screening, concomitent cu crearea acestui registru, program care sunt deja în implementare. E adevărat că se fac paşi, nu sunt suficienţi, dar nu putem face într-un an ce nu s-a făcut în ultimii 30. Dar trebuie să recunoaştem că sunt molecule noi introduse, există programe pentru dotare cu aparatură, vorbeam de bugetul de investiţii al MS, se fac eforturi şi nu în ultimul ceas, poate în ultimul ceas dintr-un anumit punct de vedere, dar insist, nu putem face într-un an ce nu s-a făcut în 30”, mai spune Sorina Pintea.

Aceeași ”logică” a avut-o și Ministrul Agriculturii, Petre Daea, când într-o apariție publică a spus: ”Mie nu-mi sună mintea ocupat.”

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele