SRI: România, ținta unor atacuri cibernetice

Gubandru Iulia

Reprezentanţi ai SRI susțin că reducerea bugetului instituţiei ar putea afecta capacitatea României de a face faţă unor atacuri cibernetice. Cauza sunt fondurile insuficiente pentru a putea achiziţiona aparatură de înaltă performanţă dar şi lipsa banilor pentru ca specialiştii să meargă la cursuri în străinătate. 

Anul trecut România a fost ţinta mai multor atacuri cibernetice de amploare venite din spaţiul estic. Pentru unul dintre cazuri, specialiştii români au reuşit să identifice un virus informatic cu ajutorul tehnologiei bazate pe inteligenţa artificială. Datorită acestei tehnologii avansate a fost detectată o anomalie de comportament, fiind identificat şi malware-ul folosit de atacatori. În urma analizelor, a fost descoperită zona de unde provenea atacul şi modul în care virusul extrăgea informaţiile.

Se pare că încă din anul 2016 s-a înregistrat o explozie a atacurilor informatice în toată lumea. Atacurile de acest fel au o mare complexitate, cu efecte pe termen mediu şi lung, fiind foarte greu de detectat. Conform declarației unor reprezentanţi ai SRI, scopul lor să extragă informaţii din instituţii publice.

În anul 2018, România dar și alte state din Europa au fost ţinta unor atacuri de mare amploare venite dinspre Est, fiind afectate mai multe instituţii publice. Potrivit specialiștilor în securitate cibernetică din cadrul SRI, amenințările au crescut în număr dar și în complexitate. Specialiștii SRI au depistat amenințarea cu ajutorul unei soluții ce folosește inteligența artificială.

Țintele alese de infractorii cibernetici au fost cu preponderență instituțiile publice dar și cele mai puternice companii din țara noastră. S-a dorit exfiltrarea de date sensibile din cadrul instituțiilor și spionajul. Au reușit să infecteze atunci mii de servere ale mai multor instutiții publice din România. Costurile pentru realizarea unor de atacuri de asemenea intensitate sunt estimate la sute de milioane de euro, sume investite de regulă de cei interesați să fure informații importante din cadrul unor instituții cheie.

Citeste si...  Romeo Dunca vede ”modul barbar” în care au fost executaţi banii publici la Caraş-Severin

Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *