Stagiul militar obligatoriu este exclus din nou de Ministerul Apărării: Nu este practic și nici sustenabil economic

1

Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a exclus luni din nou varianta stagiului militar obligatoriu, subliniind că este un efort care nu este practic și nu poate fi susținut economic.

Acesta a mai spus că, în CSAT, s-a stabilit realizarea a trei legi care să pregătească România pentru eventuale situaţii de criză şi a subliniat că doar oamenii cu stagiul militar sunt mobilizați , în cazul unor conflicte armate.

Stagiul militar obligatoriu ar însemna să fie şi un cost imens pentru noi, să ai sute de mii…Într-o generaţie de 200.000 de oameni într-un an, presupunem că avem o cohortă de 400.000, jumătate sunt bărbaţi. Nici economic nu poţi să susţii un asemenea efort”, a spus, luni seară, Vasile Dîncu, la Digi 24.

Tot ministrul Apărării exclude posibilitatea ca în România să se revină la stagiul militar obligatoriu: ”În niciun caz nu se va reveni la stagiul militar obligatoriu. Nu este nici practic. Astăzi se merge pe armate profesioniste. Mi se pare că o parte – şi nu este propagandă, avem chiar informaţii oficiale – cea mai importantă parte a trupelor ruse care s-au împiedicat în Ucraina sunt formate din tineri fără pregătire militară. Sunt noi, au venit acum şi nu reprezintă un avantaj pentru armata rusă în acest moment”.

Dâncu afirmă că, nici în caz de mobilizare, nu pot fi chemate toate persoanele între anumite vârste, dacă nu au făcut stagiul military:

Nu poţi să negi orice participare la un conflict ca şi cetăţean al unei ţări, asta nu poţi să spui”, a mai afirmat Dîncu, precizând, însă că nu vor merge pe front persoanele fără pregătire militară.

Vasile Dîncu a mai spus că revenirea la stagiul militar obligatoriu nu este o opţiune încă din ianuarie, când Rusia încă nu invadase Ucraina.

Ministrul a subliniat că nimeni nu poate să aducă în armată pe cineva neinstruit şi nu poate să meargă pe front cineva care nu a făcut armata.

Totodată, el a afirmat la că s-au exagerat anumite aspecte privind un draft al unei legi care trebuia să se facă rapid pentru această situaţie de criză:

Au fost exagerate câteva aspecte, precum mobilizarea celor între 18 şi 60 de ani. Nicio lege nu poate spune asta, pentru că în Constituţie şi în legile vechi ale apărării se spune că se constituie rezerva activă a României, dar asta înseamnă că oamenii lucrează la locul lor de muncă. De exemplu, poate că în momentul acela sunt o serie de componente ale legii care spun că nu poţi să plece cadrele militare în concediu sau să-şi dea demisia sau alte lucruri care ţin de această zonă. Nimeni nu poate să aducă în armată pe cineva neinstruit, chiar dacă are 20 de ani, nu poate să meargă pe front cineva care n-a făcut armata. Au fost puse nepotrivit acolo, cei care le-au pus, fără să se gândească într-un context„, a spus Dîncu.

În fine, ministrul a detaliat pachetul de trei legi ale Apărării, care privesc securitatea țării:

Proiectul conţine trei legi importante: proiectul pentru managementul situaţiei de criză, care este o lege mai veche, dinainte de pandemie, starea de criză nu este definită în Constituţie şi noi n-am încercat să creăm o nouă stare. A doua componentă este legea privind cyber-security, apărarea cibernetică – vedem acum că asta este o componentă foarte importantă a ameninţărilor – este continuă şi trebuie modificată. Şi mai erau modificări la Legea 446/2006 – o lege a apărării naţionale care conţine, de exemplu, mobilizarea populaţiei, mobilizarea economiei, ce face economia în timp de ipotetic război, apoi conţine reglementări foarte importante referitoare la Agenţia Rezervelor Statului şi Situaţiilor Speciale – a trebuit să facem modificări care nu ţin de securitate sau comunicare, ci pur şi simplu reguli de organizare„, a explicat Vasile Dîncu.

De asemenea, a precizat că proiectul care a ajuns în presă a fost propus înainte de a fi gândit pachetul de trei legi:

Ne-am gândit să facem o lege care să vină cu situaţia aceasta de criză din acest moment, pentru că încă avem criză sanitară, criza din Ucraina şi atunci să se facă rapid un proiect pentru această situaţie de criză. Toată lumea a luat din mai multe legi, din pachetul respectiv s-au luat bucăţi, s-a încercat să se facă un colaj. Când am văzut acest colaj, şi l-a văzut şi premierul, au zis cu toţii ‘nu poate funcţiona asta’, pentru că era prea făcut pe picior, şi atunci rămânem la proiectul cu cele trei legi care vor fi într-un pachet. Dar a ajuns la presă, după ce noi ne-am hotărât să-l retragem şi a început o discuţie care conţine tot felul de amănunte care sunt potenţate de războiul hibrid de acum, pe care Rusia l-a dezvoltat în ultima vreme„, a mai spus ministrul Apărării.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele