Start-up Naţion 2018 provoacă discuții aprinse

Alexandru Ionescu

Aproape 500 de persoane au semnat petiția online care critică modificările aduse programului Start-up Naţion 2018.

Problemele create de propunerea ministerului de modificare a Programului Start-up Nation 2018 pornesc de la maniera în care proiectele vor fi înregistrate — după principiul primul venit primul servit. Acest principiu a dus la anularea unor sesiuni precedente de proiecte. Un alt criteriu considerat dăunător programului este cel al densităţii IMM-urilor, care va împiedica accesul la finanțare al unor importante centre universitare precum București, Cluj, Timișoara.

De asemenea, modificările programului descurajează înscrierea afacerilor cu potențial de creștere, precum IT-ul, considerat drept prioritar atât în strategiile de dezvoltare a României, cât și în cele europene. În schimb, sunt încurajate prin punctaj shaormeriile, firmele de pompe funebre, asigurări sau imobiliare.

Potrivit inițiatorilor, modificările aduse programului de stat încurajează mai degrabă afacerile de genul: restaurante, shaormerii, pizzerii, servicii de închiriere echipamente, servicii de înfrumusețare, spălătorii — în detrimentul domeniilor legate de producție și industriilor creative.
“Pentru a dezvolta startup-uri în domenii legate de producție, industrii creative, antreprenorii trebuie încurajați, întrucât acestea presupun investiții mai mari din partea antreprenorilor decât cele acoperite prin finanțarea de tip Start-up, precum și eforturi mult mai mari de susținere a acestora. În același timp, astfel de afaceri aduc cea mai mare plusvaloare la nivelul economiei românești, oferă potențial de creștere la nivelul comunităților locale și s-au dovedit a fi cele mai profitabile și stabile în ultimii ani. România trebuie să se îndrepte de la o economie bazată eminamente pe consum către o economie productivă și competitivă. Ori acest lucru nu se poate rezolva prin finanțarea unor afaceri de genul: restaurante, shaormerii, pizzerii, servicii de închiriere echipamente, servicii de înfrumusețare, spălătorii. Desigur și acestea au importanța lor, și trebuie să li se ofere șansa unei finanțări mai ales în zone defavorizate, cu condiția existenței cererii și a puterii financiare de cumpărare, altfel nu vor putea fi susținute. Prioritar pentru astfel de zone ar fi dezvoltarea de firme axate pe producție, care vor putea susține ulterior și zona de servicii oferite populației. O afacere în producție generează pe orizontală locuri de muncă, și bunăstare economică!”, menționează inițiatorii petiției în scrisoarea deschisă.

Citeste si...  OMV Petrom: Este pusă în pericol securitatea energetică! Producția de gaze va scădea în mod abrupt, iar importurile, semnificativ mai scumpe, vor crește

Pe de altă parte, senatorul PNL de Ilfov Nicoleta Pauliuc critică în termeni duri modificările propuse de ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat la Programul Start-up Nation și cere demisia acestuia.

„Îi cer ministrului Ștefan-Radu Oprea să repună Ilfovul pe harta finanțărilor prin Start-up Nation 2018 înainte de a demisiona. Consider că este inadmisibil să schimbi punctajul programului astfel încât să avantajezi tinerii din Teleorman și să excluzi de la finanțare tinerii inteligenți din principalele centre universitare și din zonele dezvoltate ale României, care ar putea constitui motoarele dezvoltării tehnologice și antreprenoriale din România. Programul nu trebuie să își propună doar înființarea de firme, ci înființarea de IMM-uri competitive și sustenabile”.

Citește și: Imagine incredibilă: Tablou cu Liviu Dragnea, atârnat pe peretele unei organizații PSD! Prima reacție din partid


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *