„Statul atât de prost performează că eu l-aș schimba și mâine”-Interviu cu Daniel Mereuță, director general Optima

0
- Reclama -

Principalul motor al economiei României rămân oamenii de afaceri și companiile pe care le conduc

Daniel Mereuță, director general Optima, ne-a răspuns la câteva întrebări cu privire la situația economiei României și la schimbările legislative care au afectat businessul în ultimul an.

Cum v-au afectat businessul cele mai noi schimbări legislative privind contribuțiile pentru salariați?

D.M: E greu de spus care sunt efectele acestor modificări pentru că nu cred că le putem prevedea în totalitatea lor. Nu știm ce urmează după aceste modificări, nu înțelegem exact scopul real. Pe tot parcursul anului 2017 am fost asaltați, bombardați constant de mediul guvernamental și politic. Schimbări anunțate și retrase, zvonuri, legi modificate peste noapte, ordonanțe etc. A fost și este un asediu. Ori noi, în loc să ne ocupăm de business-urile noastre, de provocările specifice fiecărei afaceri, a trebuit să facem față acestui asalt. Statul trebuie să fie un administrator nevăzut, el trebuie să constituie suport, sprijin pentru mediul de afaceri. Noi suntem clienții lui, noi furnizăm banii pe care el trebuie să-i administreze în beneficiul tuturor. Statul este un prestator de servicii, dar atât de prost performează că eu l-aș schimba și mâine, dacă aș avea cum.

Cum credeți că evoluează economia României dat fiind că ne confruntăm cu o creștere record PIB? 

- Reclama -

D.M: Toată lumea vorbește de creșterea economică record, dar eu, personal, cred că mergem cu viteză, fără direcție și nici cu combustibilul corect. Potențialul este mult mai mare, dar noi vrem rezultate mari, pe termen scurt. Nu prea văd pe nimeni din sectorul guvernamental interesat de ce se intamplă peste 3-5 ani. Sunt multe riscuri macroeconomice, unele locale, altele globale și cred că trebuie să avem și puțină prudență

A fost 2017 un an bun, cum simțiți evoluția afacerii față de 2016? 

D.M: Pentru noi a fost un an bun, așa cum ne așteptam, încheiem cu o creștere de 25%. Ne bucurăm, însă de o creștere constantă, sănătoasă, sustenabilă. Este rezultatul unei strategii începute cu mult timp în urmă, a unor decizii luate acum 2-3 ani, cum ar fi extinderea regională.

Ați întâmpinat greutăți în recuperearea banilor de la clienți? 

D.M: Din fericire, noi lucrăm pentru companii foarte mari, globale pentru care respectarea termenelor de plată este ceva obișnuit, deci nu avem astfel de provocări.

A fost 2017 un an bun pentru investiții?

 D.M: Pentru noi, în 2017 investițiile au reprezentat cel mai important obiectiv. Am dublat capacitatea biroului din Iasi, am deschis un nou birou în Brasov, astfel încât să putem continua să creștem și în anii următori.

Care a fost cea mai bună lună din 2017? 

D.M: Noiembrie

Ce schimbare legislativă ați propune Guvernului, Parlamentului?

D.M: Oho, nu cred că este timp și cadrul pentru câte astfel de propuneri aș avea. Ideal ar fi ca reprezentanții statului să-și înțeleagă rolul mai bine, să înțeleagă că ei deservesc societatea, mediul de afaceri etc. și nu invers. Avem o problemă fundamentală de înțelegere a rolului și scopului său. În mod particular, cred că cea mai mare problemă a economiei în acest moment este lipsa forței de muncă, deci m-aș concentra cu eforturi legislative și proiecte pentru ameliorarea acestei crize. 

Ce așteptări aveți pentru 2018? 

D.M: Mi-aș dori liniște să ne putem concentra pe creșterea afacerilor, nimic mai mult.

Despre Optima

Compania Optima a fost înfiinţată în 2010 şi are sediul în Bucureşti, fiind membră în Association of Business Service Leaders (ABSL).  În prezent, în Optima activează 300  de angajați în centrele din București și Iași. Optima face parte din Grupul Next Capital cu afaceri în factoring, cumpărare și recuperare de creanţe, cu o valoare anuală a finanţărilor de peste 50 de milioane de euro. Grupul Next Capital are acţionariat majoritar românesc, iar minoritar fondul de investiţii britanic North Bridge Capital Partners.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele