Stelian Tănase: “Dragnea ar trebui comparat cu Erdogan și Putin”

Redactie

Analiză incendiară a situației în care se află România, făcută de istoricul Stelian Tănase. Acesta a oferit Adevărul un interviu în care a comparat situația numirilor actuale din Guvernul României cu vremurile în care țara noastră era condusă de Nicolae Ceaușescu.

“Nu contează valoarea cuiva şi capacitatea lui de a fi ministru la Transporturi, de exemplu. Acum avem gaşca din Teleorman. Toţi teleormănenii pot aspira să devină miniştri, parlamentari sau ambasadori în ţara asta. Pe vremea lui Ceauşescu trebuia să fii oltean din jurul Slatinei ca să poţi să faci o carieră sau de la Petreşti, unde era clanul Elenei Ceauşescu. Se pare că e o structură profundă şi, indiferent de regimul politic, democraţie sau dictatură, clanul este acela care face regulile jocului în societatea românească. Criteriul de selecţie este unul de legătură de sânge sau de teritoriu. E o societate primitivă. Un mare istoric, Eric Hobsbawm, vorbea într-o carte de-ale lui, „Primitive Rebels“, despre acest tip de societate printr-o analiză asupra sudului Italiei, asupra mafiei şi a lumii rurale.

„Stilul lozincard ne face rău“ Liviu Dragnea a fost comparat recent cu Viktor Orban. Ar trebui comparat cu Erdogan şi cu Putin. Viktor Orban are nebunia lui, dar e totuşi în Europa Centrală. Din nefericire, sistemul de valori european se opreşte la Budapesta, care, într-adevăr, nu mai e un exemplu bun acum, din cauza politicii lui Orban, naţionalistă şi conservatoare. Dar e o criză de creştere, cred eu, o perioadă tranzitorie, pe care şi Ungaria o va depăşi. Orban e un dictator soft, nu e un rinocer. Conduce un regim autoritar, nu o dictatură. Bineînţeles că e belicos când se referă la România; vine în ţară şi ţine conferinţe antiromâneşti pe care autorităţile române le acceptă”, a declarat Stelian Tănase pentru Adevărul.

Citește și Ministrul Breaz, impresionat de monumentul de la Alba Iulia! Cristian Tudor Popescu: Te face să spui că e “f” de la Facebook


Citeste si...  Kovesi: „risc ridicat” de delictele cu banii din Fondul de recuperare al UE
Etichete:
Distribuie articol:
1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *