Strâmba judecată a CCR în viziunea șefului DNA, Crin Bologa

0

Crin Bologa, șeful DNA, a declarat, într-un interviu pentru Europa Liberă, că nu înțelege de ce timp de 16 ani, începând cu anul 2002, au fost constituționali 6 ani vechime pentru ca un procuror să lucreze la DNA, iar acum nu sunt constituționali 7 ani.

 

Procurorul șef Anticorupție a mai arătat că ”la DNA nu se ia niciun ban în plus, niciun avantaj în plus față de colegii care au grad de Parchet General”:

”Presiunea pe procuror este foarte mare, este foarte greu să convingem oamenii să vină”, a mai spus Crin Bologa.

Europa Liberă: Care vor fi consecințele deciziei Curții Constituționale pentru DNA?

Crin Bologa: „În primul rând, aș arăta că 16 ani, din 2002 și până în 2018, au fost constituționali șase ani vechime și acum nu sunt constituționali șapte ani. Până în 2018 cu șase ani vechime puteai ajunge la DNA, iar DNA a avut o istorie pozitivă în România, au fost efecte pozitive pentru intrarea în Uniunea Europeană și parcursul european și, în general, pentru societate.

Kovesi nu pleacă de la Parchetul General întrucât are vechimea şi e procuror DIICOT! Efectele OUG: Peste 80 de procurori ar putea părăsi DNA şi DIICOT

Ca impact, în prezent, din 195 de posturi de procurori, avem ocupate 128 prin numire, deci libere sunt 67 de posturi. Asta înseamnă că încărcarea și presiunea pe procuror este foarte mare și vom ajunge la întârzieri în rezolvarea cauzelor. Sigur că ne va afecta, dar ne vom face în continuare treaba.”

Europa Liberă: Există posibilitatea să fie afectați de această decizie inclusiv procurorii care sunt în funcție în momentul de față?

Crin Bologa: „Sper că nu, pentru că ei în momentul în care au aplicat și au venit la DNA, au venit printr-un examen și îndeplineau condițiile la momentul respectiv. Deciziile Curții Constituționale, în conformitate cu prevederile Constituției, nu pot retroactiva. Acest lucru este foarte clar. Deciziile Curții se aplică pentru viitor iar procurorii noștri care au îndeplinit condițiile de vechime pot rămâne în continuare pentru că au un drept câștigat și au ocupat funcția prin concurs.”

Mai multe pe Europe Libera

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele