Stresul și anxietatea în pandemie, o mare problemă. Cum le putem diminua sau elimina!

5 aplicații antistres. Acestea pot fi o soluție

2
Stres
- Reclama -

Munca în corporații sau stresul vieții de zi cu zi, cel provocat de coronavirus ne aduc tot mai multe probleme de sănătate, concentrare, anxietăți sau dificultăți cu somnul. Stresul izolării, cel al lipsei socializării sau teama de infectare și cea a pierderii locului de muncă se adaugă la problemele de până acum.

 

România se află printre primele locuri din Europa din punct de vedere al numărului persoanelor cu probleme psihice. Ne este greu să acceptăm și să recunoaștem că avem astfel de probleme.

În Europa de Vest și Statele Unite, să ajungi la psiholog pentru a rezolva problema de sănătate psihică reprzinta o normalitate. În România, această cultură a rezolvării problemelor de acest gen nu prea există și pare o rușine să ajungem la psiholog.

Pentru cei care se înscriu în această categorie, s-a dezvoltat o întreagă industrie a aplicațiilor online. Aplicațiile ne învață despre calm, empatie, cum să ne relaxăm, inclusiv cum să stăm pe scaun pentru a avea o poziție corectă acasă sau la birou.

- Reclama -

Vezi și Cum scapi de stres la locul de muncă

Iată 5 aplicații antistres. Acestea pot fi o soluție cel puțin pentru început:

  1. Andy Puddicombe este un călugăr Tibetan, unul dintre fondatorii aplicației Headspace. El a trăit în mănăstiri din Tibet, Nepal, India și Rusia. Vocea lui ghidează abonații aplicației în tehnici de relaxare, meditație, respirație corectă, vizualizarea acțiunilor corpului sau scanarea emoțiilor. Există 10 zile de testare urmate de un abonament care oferă sesiuni între 10- 20 minute de relaxare. Aplicația are peste un million de abonați și cele mai populare meditații sunt sesiunile de relaxare pentru un somn liniștit seara.

2. Moodpath este o aplicație care îți testează starea emoțională zilnică cu o serie de întrebări. În baza algoritmului și a punctajului obținut îți sugerează să vizionezi câteva dintre cele peste 100 de filmulețe și exerciții de relaxare și recuperare, exact în zona pe care a identificat- o cu probleme în ziua respectivă.

3. Similar există aplicația Moodnotes dar care este disponibilă doar pentru Iphone și se poate descarcă contra cost.

4. Calm este o altă aplicație care susține că are mai multe milioane de abonați și este orientată în principal spre reducerea stresului, un somn odihnitor și creșterea nivelului hormonilor de serotonină, așa numitul hormon al fericirii. Are review –uri de aproape 5 stele și mulți utilizatori spun că meditațiile – de la muzică la texte și vocile calde care le citesc – I a ajutat să treacă peste moment dificile în viață.

5. Există și variante autohtone, cum este aceea dezvoltată de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. PsyPills – de la Psihological Pills – îți oferă pastille de linsite și motivație în funcție de problemele de anxietate, stress, bullying sau din orice zona consideri că ai nevoie de sprijin. Aplicația în limba română a fost dezvoltată inițial de către specialistii de la universitatea clujeana pentru a susține psihologii în timpul terapiilor, dar poate fi accesată de către oricine contra unei sume modice de aproape un euro lunar.

Vezi și Wello, aplicația pentru copiii supraponderali, a primit finanţare de 650.00 de euro de la UE

Cât de grav e stresul provocat de pandemie

Aproape 30% dintre oameni suferă de anxietate din cauza pandemiei de COVID, 20% au simptome clinice de depresie însă doar 2% dintre cei intervievați în cadrul unei cercetări în Statele Unite, pe tema pandemiei.

Potrivit studiilor realizate în Statele Unite și Canada, pe primul loc, în mintea oamenilor, este frica de a contracta virusul de la alte persoane, urmează teama legată de pierderea locului de muncă și a banilor.

Netratate, toate aceste simptome, spun specialsiștii, pot deveni tulburări psiho-emoționale care au efect pe termen lung.

De aceea, aplicații de control al stresului, de orice natură, sau a anxietății câștigă tot mai mult teren. Sunt gratuite sau ieftine, oferă intimitatea și se pot găsi ușor pe telefonul mobil.

Sigur, o altă variantă de destresare este și achiziționarea unui animal de companie.

Sportul și alergările ușoare sunt soluții la fel de eficiente.

Citește și Casoteca.ro – magazin

- Reclamă -

2 comentarii

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele