Studiu: De ce tot mai mulți pacienți infectați cu Covid-19 au un risc mai mare de a face diabet

0
covid diabet

Relația dintre COVID-19 și diabet este puțin înțeleasă, iar oamenii de știință nu au încă răspunsuri definitive. Cu toate acestea, potrivit cercetărilor, coronavirusul ar putea fi principalul respunsabil pentru dauna celulelor vitale din pancreas și ar putea provoca diabet, scrie Insider.

 

Pe măsură ce pandemia a progresat, un număr tot mai mare de rapoarte au sugerat că persoanele care au contractat COVID-19 au observat simptome ale diabetului pentru prima dată. Este prea devreme pentru a spune dacă starea este permanentă.

„În mod clar există o legătură, există un fel de mecanism care face ca bolile să se alimenteze reciproc”, a declarat pentru Insider Francesco Rubino, președinte de chirurgie metabolică la King’s College din Londra. Întrebarea este dacă diabetul cu debut nou ar putea fi cauzat de acest virus.

Diabetul este are legătură direct cu excesul de zahăr din sânge, cauzat atunci când organismul fie nu produce suficientă insulină, hormonul care scade glicemia, fie devine rezistent la acesta.

O teorie a fost că organismul ar putea confunda celulele pancreasului cu coronavirus și ar încerca să le distrugă. Acest lucru ar perturba aprovizionarea cu insulină și ar provoca diabet, au spus oamenii de știință.

Dar cercetările sugerează că se poate întâmpla altceva: virusul ar putea modifica pancreasul, determinându-l să se autodistrugă.

Vezi și Okra, planta cu efect antidiabetic

Funcționarea defectuoasă a pancreasului

Un semn distinctiv al diabetului observat după infecția cu COVID-19 este nivelul extrem de ridicat de zahăr din sânge pe care îl produc oamenii.

Celulele roșii, la rândul lor, au nevoie de doze mari de insulină pentru a contracara, a declarat Shiubing Chen, cercetător la Departamentul de Chirurgie, Weill Cornell Medicine, pentru Insider.

Acest lucru sugerează că pot exista unele leziuni acute ale pancreasului, a spus Chen.

Pentru a înțelege ce se întâmplă în pancreas, Chen și echipa ei au analizat probe de autopsie de la cinci donatori cu COVID-19. De asemenea, au infectat cu coronavirus celulele prelevate din pancreasele umane sănătoase într-un laborator.

Cercetătorii au descoperit că, după infecție, celulele pancreatice producătoare de insulină au început să acționeze ciudat.

Vezi și SHARP KC-G40EUW,  ajutorul tău după efortul depus la sală

Au produs mult mai puțină insulină și au început să producă glucagon – substanța chimică care are efectul opus.

De asemenea, celulele au început să producă tripsină, o enzimă digestivă și chemokine, un tip de substanță care le spune celulelor sistemului imunitar că sunt bolnave și ar trebui distruse.

Dacă acest efect este suficient de sever pentru a provoca diabetul să se dezvolte acolo unde înainte nu exista, este ceva ce „nu știm încă”, a spus Chen.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele