Studiu OCDE: România, în Top 5 al exportatorilor global de îngrijitori pentru bătrâni

0
- Reclama -

România, Polonia și Slovacia sunt țările cu cel mai mare deficit de îngrijitori pentru bătrâni din lume, arată un raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). În paralel, România este și unul dintre cei mai mari exportatori globali de forță de muncă tocmai pentru îngrijirea bătrânilor, arată același studiu.

 

Deficitul de îngrijitori a devenit acut în timpul pandemiei de coronavirus, în care centrele speciale pentru bătrâni au fost cele mai afectate instituții în toată lumea, alături de spitale și clinici. Pe durata pandemiei, angajații din centrele pentru vârstnici au fost forțați să lucreze în condiții de stres major, arată raportul OCDE.

De ce e atât de critică situația în România și alte state din centrul și estul Europei, unde numărul de îngrijitori este mai mic decât jumătatea mediei din statele OCDE?

 

- Reclama -

Organizația internațională enumeră câteva motive comune în România, Polonia și Slovacia:

 

– în mod tradițional, în cele trei țări bătrânii sunt îngrijiți de familiile lor
– infrastructura proastă de transport din mediul rural reduce posibilitatea ca unii locuitori să se angajeze în serviciul de îngrijire a bătrânilor
– emigrația majoră a forței de muncă în țări unde plata e mult mai bună
– criza financiară începută în 2008 a dus la scăderea bugetelor publice dedicate acestor servicii

OCDE amintește însă că în România salariul angajaților din sistemul public de îngrijire a bolnavilor a crescut constant în ultimii ani.

Țările care ”exportă” cei mai mulți muncitori angajați ulterior în sistemul de îngrijire a vârstnicilor sunt Filipine, India, Mexic, România, Polonia, Bulgaria, Nigeria, Kenya și Liberia.

Citește și: Studiu: Grupa sangvină poate să determine severitatea cazurilor de COVID-19

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele