SUA „ia în considerare” un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de la Beijing

0

Președintele Joe Biden a declarat joi că nu exclude varianta unui boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă programate în luna februarie la Beijing pentru a protesta împotriva încălcărilor drepturilor omului în China, anunță agenția France Presse.

Este ceva ce luăm în considerare”, le-a spus el reporterilor cu privire la opțiunea de a nu trimite oficiali guvernamentali să reprezinte Washington-ul, permițând totuși sportivilor americani să participle la competiții.

Decizie ar stârni furia Chinei, care a reacționat puternic în trecut la menționarea oricărei forme de boicot.

Drept urmare, ar putea duce la o nouă criză de tensiuni diplomatice între cele două superputeri, la doar câteva zile după summitul virtual dintre președintele Biden și omologul său chinez, Xi Jinping, care ar trebui să stabilească „garanții” pentru a preveni ca numeroasele lor diferențe să degenereze în conflict.

Amintim, de luni de zile, guvernul SUA caută cea mai bună modalitate de a se poziționa în raport cu acest eveniment popular și global organizat de o țară pe care o acuză că a comis un „genocid” împotriva musulmanilor uiguri din Xinjiang, în nord-vestul Chinei.

Tot mai multe organizații pentru drepturile omului acuză Beijingul că a internat cel puțin un milion de musulmani în Xinjiang în „lagăre de reeducare”.

Totodată, autoritățile de la Beijing denunță sistematic „imixtiunea” occidentalilor care condamnă această situație, asigurând că sunt „centre de formare profesională” pentru sprijinirea angajării și combaterea extremismului religios în China.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele