SUA: Noua lege a armelor de foc, considerată „scandaloasă” și „stupidă” în New York

0
- Reclama -

O „zi întunecată”, o decizie care riscă să transforme New York-ul în „Vestul Sălbatic”: statul cu unele dintre cele mai stricte legi privind armele de foc din SUA denunță decizia Curții Supreme ce consacră dreptul americanilor de a ieși din case înarmați.

Amintim, cea mai înaltă instanță a națiunii a anulat „restricțiile” privind portul de armă prevăzute de o lege a statului New York, chiar dacă America se confruntă cu o creștere a criminalității în marile orașe și cu o serie înfricoșătoare de crime în masă, inclusiv două în luna mai în Buffalo – 10 afro-americani morți și într-o școală din Texas – 21 de morți, dintre care 19 copii.

Este o prostie, pur și simplu o prostie„, a declarat pentru AFP Susmita Peters, o newyorkeză din cartierul muncitoresc Queens, spunând că se teme de alte masacre la „școală sau la spital„.

De acum încolo, nu mai poți avea încredere în nimeni„, a spus angajata de 23 de ani.

După ce a fost anunțată decizia șocantă a Curții Supreme de Justiție de la Washington, Kathy Hochul, guvernatorul democrat al statului New York – al patrulea stat ca mărime din țară, cu o populație de 20 de milioane de locuitori, a denunțat o decizie „scandaloasă, absolut scandaloasă” care „ne răpește dreptul de a ne bucura de restricții rezonabile” asupra armelor.

- Reclama -

Îmi pare rău că a venit această zi întunecată„, a adăugat ea. În schimb, puternicul lobby al armelor de foc, National Rifle Association (NRA), a salutat decizia ca fiind „un punct de cotitură pentru bărbații și femeile din America și rezultatul a zeci de ani de luptă”.

Hotărârea se referă la o lege din New York care, începând din 1913, a limitat eliberarea permiselor de port-armă la persoanele care au motive să creadă că ar putea fi nevoite să se apere, de exemplu din cauza ocupației lor sau a amenințărilor la adresa propriei persoane.

Legea a fost contestată în instanță de doi deținători de arme cărora le-a fost refuzat permisul și de o filială a NRA, care susține o lectură literală a celui de-al doilea amendament la Constituția Statelor Unite.

O miliție bine organizată, fiind necesară pentru securitatea unui stat liber, dreptul poporului de a deține și de a purta arme nu va fi încălcat”, susține al doilea amendament, ratificat în 1791.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele