SUA pregătește 8.500 de militari pentru estul Europei

0

Circa 8.500 de soldaţi americani sunt în stare de alertă sporită pentru o posibilă desfăşurare în Europa de Est, în condiţiile în care trupele ruseşti se concentrează la graniţa cu Ucraina, a anunțat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Tot secretarul de presă a declarat luni că nu a fost luată nicio decizie finală privind desfăşurările, despre care a spus că vor avea loc doar dacă alianţa NATO decide să activeze o forţă de răspuns rapid „sau dacă apar alte situaţii” în legătură cu tensiunile legate de acumularea militară a Rusiei de-a lungul graniţelor ucrainene.

Este vorba despre reasigurarea aliaţilor noştri din NATO”, a declarat Kirby, adăugând că nu se intenţionează desfăşurarea de trupe în Ucraina propriu-zisă, scrie Associated Press.

John Kirby a precizat că secretarul Apărării, Lloyd Austin, i-a recomandat lui Joe Biden ca până la 8.500 de soldaţi să primească ordin să se pregătească pentru o potenţială desfăşurare în Europa, având în vedere semnele că preşedintele rus Vladimir Putin nu îşi diminuează presiunea militară.

Am spus întotdeauna că ne vom întări aliaţii pe flancul estic, iar aceste conversaţii şi discuţii au făcut cu siguranţă parte din ceea ce oficialii noştri de securitate naţională discută cu omologii lor”, a spus Jen Psaki, secretarul de presă al Casei Albe.

Amintim, Biden urmează să aibă o convorbire video cu mai mulţi lideri europeni pe tema consolidării militare ruseşti şi a răspunsurilor potenţiale la o invazie, a precizat Washingtonul.

Acest demers al Pentagonului vine în contextul în care tensiunile dintre Rusia şi Occident au crescut din cauza temerilor că Moscova plănuieşte să invadeze Ucraina, NATO schiţând potenţiale desfăşurări de trupe şi nave, Marea Britanie afirmând că va retrage unii diplomaţi de la Kiev, iar Irlanda denunţând în largul coastelor sale viitoarele jocuri de război ruseşti.

Trebuie spus că Rusia a masat aproximativ 100.000 de soldaţi în apropierea graniţei ucrainene, cerând ca NATO să promită că nu va permite niciodată aderarea Ucrainei şi că alte acţiuni, cum ar fi staţionarea de trupe ale alianţei în ţări din fostul bloc sovietic, să fie micșorate.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele