Subvenţii pentru terenurile unde se hrăneşte acvila ţipătoare mică!

Informateca

Țara noastră bifează o nouă premieră în materie de subvenții. România este singura ţară din lume care a reuşit să promoveze un studiu şi să acorde subvenţii pentru terenurile care vor fi folosite ca zone de hrănire de către acvila ţipătoare mică.
Anunțul a fost făcut de către preşedintele Asociaţiei pentru protecţia Păsărilor şi a Naturii “Grupul Milvus”, Tamas Papp: “Nu există în lume un pachet de subvenţii pentru protejarea acestor păsări. (…) În cadrul unui proiect LIFE, “Conservarea acvilei ţipătoare mici în România”. În perioada 2010-2013, Grupul Milvus a efectuat un studiu cu privire la acvila ţipătoare mică şi am predat aceste observaţii la Ministerul Agriculturii. Pachetul a stat câţiva ani la Ministerul Agriculturii şi anul trecut a fost promovat. În România estimăm prezenţa a 2.000-2.300 de perechi, ceea ce reprezintă 10% din populaţia mondială şi 22% din cea europeană. Acesta fapt se datorează faptului că natura din România este încă bogată, iar agricultura, în multe locuri, este practicată la scară mică, într-un mod prietenos cu natura. Acvila ţipătoare mică cuibăreşte în păduri bătrâne, pe arbori bătrâni şi înalţi, în apropierea zonelor propice de hrănire. Vânează pe pajşti şi pe terenuri arabile, iar hrana este formată din mamifere mici (şoareci), broaşte şi lăcuste. Nu se hrăneşte cu animale de gospodării, cum ar fi puii de găină, fiindcă nu vânează în localităţi. Îşi poate procura hrana de pe terenuri arabile alcătuite din parcele mici, unde vegetaţia nu o împiedică să vâneze. Nu vânează în terenurile cu porumb, rapiţă sau floarea soarelui”.

În urma acestor demersuri, fermierii din judeţele din sud-estul Transilvaniei pot beneficia de subvenţii de până la 269 de euro pe hectar pentru terenurile importante ca zone de hrănire pentru acvila ţipătoare mică (Aquila pomarina).

Citeste si...  Vânzările de coniac franțuzesc au crescut în pandemie cu aproape o treime

Potrivit specialiştilor Grupului Mulvus, acvila ţipătoare mică este o pasăre răpitoare diurnă, fiind o specie protejată întrucât se află în regres numeric. Cu toate acestea, una dintre cele mai mari populaţii de acvilă ţipătoare mică de la nivel mondial se găseşte în România, fiind cea mai răspândită specie de acvilă din ţara noastră.

Producătorii agricoli care solicită aceste subvenţii o pot face doar dacă încheie un acord pe cinci ani cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pentru plăţile compensatorii. Subvenţiile pentru terenurile agricole considerate ca zone de hrănire pentru acvila ţipătoare mică reprezintă una dintre noutăţile aduse Măsurii 10 – Agro-mediu şi climă începând cu anul 2018, pentru conservarea unor specii de păsări.

Citiți și: Europarlamentarii români cer sprijin la Bruxelles pentru apicultori

 

Sursa foto: toateanimalele.ro

(0 vizualizari)

Post-ul Subvenţii pentru terenurile unde se hrăneşte acvila ţipătoare mică! apare prima dată în AgroTeca.


Sursa: Subvenţii pentru terenurile unde se hrăneşte acvila ţipătoare mică!


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *