Sud-coreenii au făcut cea mai precisă și coordonată mână robotică din istorie

0
Sursa foto: Facebook/worldzznews

Cercetătorii asiatici au creat un braț robotizat dotat cu un set de mişcări similare cu cele umane, care poate îndeplini sarcini delicate, cum ar fi folosirea pensetei sau ţinerea unui ou fără să îl spargă.

Echipa de oameni de ştiinţă de la Universitatea Ajou din Coreea de Sud au creat, practic, prima mână artificială capabilă să ţină obiecte foarte fragile, scrie „Business Insider”.

Totodată, un articol publicat în „Nature” explică toate detaliile noii tehnologii. Cântăreşte puţin sub două kilograme şi jumătate şi măsoară 8,5 inci. Piesele ei de rezistenţă constau în delicateţe, flexibilitate, dar și forţă.

Aceasta este fabricată din oţel şi aluminiu, iar fiecare deget este controlat de trei motoare mici montate în palmă. Există 20 de articulaţii, iar în jurul acestora există părţi metalice care funcţionează ca tendoanele palmei umane.

Caracteristicile acestea oferă mâinii robotice o precizie similară cu cea umană. Echipa susţine că este capabilă să toarne băuturi, să ţină un ou fără să-l spargă, dar şi să îndeplinească sarcini delicate precum a tăia hârtie cu foarfecele şi a folosi penseta. De asemenea, mâna ar putea ridica în siguranță şi o ganteră de 18 kilograme.

Există și o versiune mai uşoară a dispozitivului, care ar putea fi folosită ca proteză, și poate fi integrată în roboţii care folosesc inteligenţa artificială pentru a manipula obiecte diverse.

Cercetătorii sud-coreenii lucrează acum la o piele artificială pentru mână, care să poată reproduce cu fidelitate senzaţia atingerii umane.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele