Suedia şi Finlanda vor să intre împreună în NATO

2

Cele două șări nordice au ajuns la un acord pentru a depune simultan cereri de aderare la alianţa nord-atlantică la mijlocul lunii viitoare, anunţă presa scandinavă.

Ziarul finlandez „Iltalehti” a anunțat luni că Stockholm „a sugerat ca cele două ţări să îşi exprime dorinţa de a adera” în aceeaşi zi, iar Helsinki a fost de acord „atât timp cât guvernul suedez a luat o decizie„.

Premierii celor două ţări au declarat în această lună că au deliberat cu privire la această chestiune, argumentând că invazia Rusiei în Ucraina a schimbat „întregul peisaj de securitate al Europei” şi a „modelat dramatic mentalităţile” în regiunea nordică a Europei.

Prim-ministrul Finlandei, Sanna Marin, a declarat atunci că ţara sa, care are o graniţă de 1.300 km cu Rusia, va decide dacă va solicita să se alăture alianţei „destul de repede, în câteva săptămâni, nu în câteva luni„, în ciuda riscului de a înfuria Kremlinul.

Totodată, omologul său suedez, Magdalena Andersson, a spus că Suedia trebuie să fie „pregătită pentru tot felul de acţiuni din partea Rusiei” şi că „totul s-a schimbat” atunci când rușii au atacat Ucraina. Rusia a avertizat în mod repetat ambele ţări în privința acestei acţiuni.

Moscova a declarat că va fi forţată să „restabilească echilibrul militar” prin întărirea apărării sale în zona baltică, inclusiv prin desfăşurarea de arme nucleare, dacă cele două ţări decid să adere la NATO, abandonând decenii de nealiniere militară.

2 comentarii

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele